Domnul general-locotenent Florian Coldea, Cavaler al Ordinului Național al Meritului

Excelența Sa domnul  François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, i-a oferit însemnele de  Cavaler al Ordinului Național al Meritului domnului general-locotenent  Florian Coldea, prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, într-o ceremonie care a avut loc, joi, 10 septembrie 2015, la Reședința Franței.

Această distincție recompensează parcursul domnului general-locotenent Florian Coldea marcat de o puternică implicare în cooperarea în materie de securitate împreună cu partenerii francezi și euro-atlantici.

„Nu voi înceta să insist, în calitate de ambasador al Franței, țară care a fost tragic lovită de atacuri teroriste în luna ianuarie a acestui an, asupra importanței acestei cooperări între servicii pentru a lupta împotriva noilor forme de terorism care aduc atingere valorilor de libertate și de drept, valori pe care le împărtășim toți”, a declarat  domnul François Saint-Paul.

Domnul general-locotenent Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005.

În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii.

A participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI.

În anul 2010 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul  Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, cu teza intitulată „Managementul schimbării în serviciile de informaţii”.

Ordinul Naţional al Meritului, un ordin universal, care se acordă persoanelor din toate mediile de activitate, recompensează performanţele remarcabile ale cetăţenilor, fie într-o funcţie publică, civilă sau militară, fie în exercitarea unei activităţi private, precum şi angajamentele tinerei generaţii.

Ordinul Naţional al Meritului îşi propune să stimuleze energiile individuale, să reunească aspirațiile și să recompenseze inovația și implicarea în răspândirea valorilor susținute de Franța.  Acest ordin are o triplă vocaţie: să reflecte dinamismului societăţii, să ofere un exemplu şi să recunoască diversitatea.