Prinṭul Şerban Ghica la ṣcoală: „Am avut, din seria noastră, o serie foarte bună de ingineri”

de Silvia Iliescu
de Silvia Iliescu

Descendent al unei vechi familii de domnitori ai Ţării Româneṣti ṣi Moldovei, prinṭul Şerban Ghica, născut în 1919, a fost educat să fie modest, să înveṭe carte ṣi aibă o meserie utilă. Respectând aceste principii, a devenit inginer după absolvirea, la mijlocul anilor ’40, a două facultăṭi de specialitate, la Bucureṣti ṣi la Birmingham. În acel moment, numele „Bani Ghica” era deja cunoscut în lumea sportului: jucase de la 15 ani în prima echipă de rugby de la noi din ṭară, cucerise patru titluiri de campion cu echipa Tenis Club Român, iar la 18 ani debutase la echipa naṭională, participând ca cel mai tânăr jucător la Turneul Expoziṭiei Internaṭionale de la Paris. Românii aveau de ce să se mândrească cu el!

sursa: http://frr.ro/
sursa: http://frr.ro/

Despre perioada de modelare a personalităṭii sale, despre primele studii la liceele bucureṣtene, prinṭul Ghica a vorbit într-un interviu acordat realizatorului Mariana Conovici în anul 2000. Cu aceeaṣi modestie pe care o învăṭase de mic, a preferat să vorbească mai mult despre cei din jur decât despre sine…

„Am urmat Colegiul Naţional Sfântul Sava, iar din clasa a VII-a am trecut la Liceul Lazăr, iar ultima clasă, a VIII-a, am dat-o la Liceul Matei Basarab. O să mă întrebaţi de ce m-am mutat din liceu în liceu. Pentru că exemenele particulare, dacă vroiai să dai două clase într-un an, ţi le fixa ministerul unde trebuie să dai.

Printre colegii dumneavoastră de liceu s-au numărat şi personalităţi…

paris 1937 expoS-au numărat foarte mulţi ingineri, doctori, printre care au fost sportivi mulţi, de exemplu am fost coleg cu… din sport să iau, cu Gigă Popescu, internaţional de fotbal, cu Florin Popescu, internaţional de hochei, cu Lucian Popovici, jucător în prima divizie de rugby, la tenis cu Anton Marinescu, zis Tony, tot la rugby cu Horia Munteanu, directorul centrului de stomatologie din Bucureşti, pe Tudorel Ţăranu funcţionar pe la I.T.B., dar tot aceştia au fost jucători de rugby în divizia A la Tenis Club Român.

După aia, am avut, din seria noastră, o serie foarte bună de ingineri, printre care voi sublinia pe M. Anecu, Lucian Popovici şi doctori am avut pe Vintilă Mihăilescu, marele cardiolog, pe Horică Munceanu, marele stomatolog şi o serie aşa, mai departe, Mircea Lăzărescu.

Liceul Gh. Lazăr, sursa: http://www.cnlazar.ro
Liceul Gh. Lazăr, sursa: http://www.cnlazar.ro

Dumneavoastră pentru ce carieră vă pregăteaţi?

Mă pregăteam să fac ingineria, deşi nu am fost fixat, dar poate că totuşi aş fi făcut cu mai multă plăcere ingineria, pe care am şi făcut-o.”

[Interviu realizat de Mariana Conovici în 2000]