Şeful Statului Major General, la reuniunea Comitetului Militar NATO

Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, a participat la reuniunea Comitetului Militar al NATO, care s-a desfășurat în perioada 11-13 septembrie, la Istanbul.

Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte referitoare atât la stadiul implementării măsurilor stabilite prin Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale, cât și la măsurile ce urmează a fi adoptate în perioada imediat următoare la nivelul Alianței Nord-Atlantice. De asemenea, au fost prezentate elementele specifice ale misiunii „Resolute Support” din Afganistan și a fost ales noul Director al Statului Major Internațional al NATO, generalul Jan Broeks, care își va începe mandatul anul viitor.

În cadrul reuniunii, generalul Ciucă a transmis faptul că România este pe deplin angajată în implementarea măsurilor stabilite în Plan şi a menționat că parcursul declarării capabilităților inițiale ale Unității de integrare a forțelor NATO (NFIU) și demarării înființării  comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (MND-SE) se desfăşoară fără sincope. Existența și funcționalitatea acestor două structuri sub drapel NATO demonstrează valențele esențiale ale dezvoltării ulterioare în atingerea obiectivelor comune ale statelor membre în domeniul apărării colective, intervenției în situații de criză și derulării programelor de parteneriat.

„Este convingerea noastră că amenințările din flancurile de Est și de Sud ale Alianței trebuie abordate cu aceeași măsură. Pentru România, evoluția situației din zona extinsă a Mării Negre prezintă un interes deosebit. Situația actuală prezintă un grad ridicat de complexitate  și incertitudine pentru toți cei 28 de membri ai Alianței și considerăm că securitatea este esențială pentru fiecare membru în parte, plecând de la premisa că apărarea începe acasă, dar și pentru toți ceilalți membri, indiferent de direcția de manifestare a amenințărilor”, a apreciat şeful Statului Major General.

RADOR – 14 septembrie