Comisia de Cod Electoral discută despre votul prin corespondenţă

Comisia de Cod electoral urmează să se reunească astăzi, pentru a discuta despre legea votului prin corespondenţă. Conducerea comisiei a reprogramat o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, în care vor pune la punct ultimele detalii despre modul în care românii vor vota la alegerile de anul viitor. Redactorul nostru, Andrei Şerban, are detalii:
Reporter: Preşedintele Comisiei, deputatul PNL Mihai Voicu, a declarat că partidele au convenit în principiu ca în două săptămâni să definitiveze acest proiect de lege şi să îl trimită Senatului, care este prima Cameră sesizată. Mihai Voicu s-a referit şi la proiectul PNL privind votul prin corespondenţă şi a amintit care cetăţeni pot să beneficieze de această lege.
Mihai Voicu: Se adresează celor care au acces greu la secţiile de votare, în cazul nostru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Este un vot anticipat, se desfăşoară înainte de ziua votării obişnuite la secţiile de votare, desigur, numărarea voturilor şi desfacerea buletinelor de vot urmând să se facă atunci, în ziua votării şi trebuie să fie cât mai simplu şi mai ales gratuit pentru cei care îl folosesc.
Reporter: Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a prezentat zece principii pe care PSD doreşte să le regăsească în viitoarea lege a votului prin corespondenţă. Valeriu Zgonea vorbea, printre altele, de faptul că votul trebuie să fie uşor de înţeles şi de realizat, să fie doar pentru tipul naţional de alegeri, iar securitatea operaţiunilor de vot trebuie să garanteze că toţi participanţii la acest proces îşi exprimă opţiunile conform propriilor lor conştiinţe.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 septembrie)