MAE a confirmat informaţia potrivit căreia Ungaria intenţionează să construiască un gard şi la graniţa cu România

Este oficial, Ministerul român de Externe a confirmat informaţia potrivit căreia Ungaria intenţionează să construiască un gard şi la graniţa cu România. Ministerul de Externe de la Budapesta a anunţat Bucureştiul în legătură cu această intenţie. Potrivit oficialilor maghiari pregătirile pentru ridicarea gardului deja au început. Colegul meu Ionuţ Iordăchescu ne dă mai multe detalii.

Reporter: Întra-devăr, Ministerul Afacerilor Externe critică decizia maghiarilor, intenţia maghiarilor de a ridica un gard la frontiera cu România şi precizeaza că a fost informat de această intenţie înainte ca ea să fie făcută publică. Mai spune MAE că au fost informaţi toţi factorii de decizie competenţi din România în legătură cu această situaţie.

În precizările de presă transmise de diplomaţia română se mai arată că gestul acesta al maghiarilor este calificat drept unul incorect din punct de vedere politic, unul care nu este în conformitate cu spiritul european, dar nu se face nicio precizare despre baza legală în care va fi construit acest zid, un indiciu că nu vor fi probleme legale pentru maghiari, dacă această intenţie a lor de a ridica gardul se va materializa.

Reacţia diplomaţiei române a venit după ce ministrul afacerilor externe de la Budapesta a anunţat că Ungaria plănuieşte să ridice un gard la graniţa cu România, în cazul în care acest val migrator îşi va schimba direcţia şi va tranzita teritoriul României. Probabil că acest anunţ de la Budapesta va fi primit cu indignare la vârful Uniunii Europene. Mai ales Germania a anunţat astăzi că cere un summit de urgenţă săptămâna viitoare a liderilor de stat şi de guvern pentru adiscuta despre această criză a refugiaţilor şi imigranţilor.

REALITATEA TV – 15 septembrie