Ministrul agriculturii a anunţat o serie de facilităţi fiscale menite să stimuleze asocierea agricultorilor

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat astăzi o serie de facilităţi fiscale menite să stimuleze asocierea agricultorilor în cooperative după modelul european. El a arătat că preţul produselor vândute de către cooperative poate să fie şi cu 30% mai mare decât cel obţinut de fermierii individuali.

Daniel Constantin: Peste două săptămâni vom încerca să mergem în guvern cu o ordonanţă de urgenţă prin care să creăm facilităţi fiscale pentru cei care se asociază în cooperative. Cei care lucrează încă individual vor beneficia de scutirea impozitului pe norma de venit dacă intră cu terenul respectiv într-o cooperativă, însă va avea obligativitatea ca o parte din producţia pe care o obţine prin activitatea în comun să fie comercializată în comun de către cooperativa respectivă. Al doilea avantaj fiscal se referă la scutirea cooperativei în ansamblu, a impozitului pe profit pentru cinci ani de zile cu 20%.

Realizator: O altă facilitate pe care ministrul vrea s-o supună aprobării guvernului este scutirea cooperativelor de impozitul pe proprietate pentru bunurile cu care participă în asociere fiecare fermier, ne-a transmis redactorul RRA Atena Teognoste.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 septembrie