Eurodeputaţii vor vota propuneri de relocare a 120.000 de solicitanţi de azil

Eurodeputaţii urmează să voteze mâine propuneri de relocare a 120.000 de solicitanţi de azil, aflaţi în Grecia, Italia şi Ungaria către alte state membre. Ideile au fost dezbătute astăzi în Parlamentul European, iar votul de mâine este considerat un mesaj politic adresat statelor membre. Comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a transmis mesajul Comisiei Europene, subliniind că actuala criză a refugiaţilor reprezintă o încercare dificilă pentru construcţia europeană. Cerasela Rădulescu relatează din Bruxelles.

Reporter: Toate instituţiile europene doresc să se implice în rezolvarea în crizei refugiaţilor şi vorbim aici de Consiliu, Comisie şi Parlament. Iată de ce, în această după-amiază, numărul doi în Comisia Europeană, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans şi comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, s-au aflat în faţa eurodeputaţilor într-o şedinţă plenară convocată pe tema rezultatelor Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de luni care, aşa cum ştim, s-a soldat cu un eşec în atribuirea de cote obligatorii statelor membre pentru cei 120.000 de refugiaţi. „Nu putem eşua la reuniunea viitoare a miniştrilor de interne, convocată pentru marţea viitoare. Obiectivul Comisiei Europene este să menţină unitatea Europei”, spunea în faţa eurodeputaţilor comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Dimitris Avramopoulos: Aceşti oameni nu pot fi opriţi nici de marea rece, nici de garduri, nici de armată. Ei vor risca, vor trece graniţele pentru a găsi un adăpost sigur pentru ei şi copiii lor.

Reporter: Avramopoulos făcea această afirmaţie, referindu-se la gestul Ungariei de a ridica garduri la frontierele sale şi de a interveni cu armata împotriva imigranţilor. În privinţa gestului Ungariei de a ridica aceste garduri la frontierele sale, comisarul

Cecilia Malmström spunea la rândul său, astăzi, la o conferinţă de presă.

Cecilia Malmström: Orice încercare de a ridica garduri la frontieră înseamnă că nu aceasta este Europa pe care ne-o dorim.

Reporter: Şi ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene în acest moment, a anunţat în faţa eurodeputaţilor că:

Jean Asselborn: Ungaria nu doreşte să se considere o ţară din prima linie şi ne-a informat că nu doreşte să beneficieze de schema de relocare.

Reporter: Asselborn a confirmat totodată că a început deja procedura de relocare a celor 40.000 de refugiaţi prin cotele acceptate în mod voluntar. Problema celor 120.000 se discută în continuare în aceste zile, spunea el. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să anunţe în următoarele ore dacă va convoca sau nu un summit al Uniunii Europene pe această temă. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a adresat şi el eurodeputaţilor în această seată.
Frans Timmermans: Vă rog să explicaţi celor care v-au votat din statele dumneavoastră că propunerile noastre, ale Comisiei, nu referă numai la redistribuirea refugiaţilor, ca o expresie a solidarităţii. Ele sunt şi despre Uniunea Europeană care ar trebui să fie capabilă să-şi proteje graniţele externe şi să ofere sprijinul unor state care duc pe umerii lor greul acestei crize.

Reporter: Mâine dimineaţă, deputaţii europeni vor vota în procedură de urgenţă propunerea de relocare a 120.000 de solicitanţi de azil către alte state membre. Votul de mâine va însemna un mesaj politic adresat statelor membre.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 septembrie