FP: România: Primul-ministru, în curând în faţa judecătorilor, pentru corupţie

Premierul român Victor Ponta îşi va împărtăși timpul între guvern și instanța de judecată, în urma trimiterii, joi, a dosarului său de corupție în fața Înaltei Curţi de Justiţie, un caz fără precedent, care slăbește stânga aflată la putere, înainte cu un an de alegerile legislative. Ponta, 42 de ani, care îşi susține nevinovăția, a fost pus sub acuzare în luna iulie de Parchetul Anticorupție (DNA), o premieră pentru un şef de guvern aflat în funcție, în această țară, una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană, care continuă să fie subminată de corupție. Într-o reacție pe contul său de Facebook, Ponta a ridiculizat demersul DNA. „În timp ce economia este în creștere, la fel ca și salariile, pensiile (…), singura problemă a țării este obsesia unui procuror care dorește să se afirme prin inventarea de fapte și situații care ar fi avut loc acum 10 ani”, a scris el. După ce a precizat, la începutul anului 2015, că va demisiona în cazul în care va fi pus sub acuzare, șeful guvernului s-a răzgândit.
Luni, din nou, în timpul unui interviu televizat, el a declarat că va „respecta decizia judecătorilor, oricare ar fi”, exprimându-și totodată intenția de a-şi păstra funcţia până la următoarele alegeri. Într-adevăr, nimic în legislația românească nu îl obligă să demisioneze. El nu poate fi suspendat din funcție de către președinte, deoarece faptele de care este acuzat datează din vremea când era avocat. Având în vedere acest impas constituțional, șeful statului, conservatorul Klaus Iohannis, a trebuit să îşi recunoască neputința joi. „Sper că aceia chemați să găsească soluții vor veni cu soluții. Opinia mea nu s-a schimbat, cea mai bună variantă ar fi cea propusă în iunie”, și anume demisia domnului Ponta, a subliniat el. „Imaginea României este mult afectată de acest dosar”, a adăugat Iohannis, spunând că a fost informat cu privire la trimiterea dosarului domnului Ponta în instanță, chiar în timp ce prezida Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la care a participat şi primul-ministru.

„Decis să se agaţe de putere”
Ponta este acuzat de „17 infracțiuni de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani”, fapte care datează din perioada 2007-2011, când era avocat. El este suspectat de justiţie că ar fi primit echivalentul a 55.000 de euro de la un apropiat, Dan Șova, cu care a semnat un contract de colaborare. Pentru a justifica această sumă, primită în mai multe tranșe lunare, ar fi emis 17 chitanţe în 2011 atestând în mod fals că ar fi lucrat pentru firma de avocatura a domnului Șova. Acesta din urmă, între timp numit ministru de trei ori de către Ponta, înainte de a demisiona în 2014, la rândul său, a fost deferit instanței joi, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals, evaziune fiscală și spălare de bani. Numirile succesive ale lui Dan Sova în guvern au făcut, de asemenea, ca prim-ministrul să fie suspectat de conflict de interese în exercitarea atribuțiilor sale.
Procurorii, însă, nu au putut lansa urmărirea penală pe această speţă, deoarece Parlamentul, unde centru-stânga are o majoritate confortabilă, a refuzat să îi ridice imunitatea parlamentară. „Posibilitatea ca Ponta să fie condamnat în timp ce este încă în funcţie pune România într-o situație deosebit de dificilă în relațiile cu partenerii internaționali”, a declarat liderul opoziției de centru-dreapta, Alina Gheorghiu. Ea a cerut liderilor coaliției de stânga, aflată la putere din 2012, „să se distanțeze de primul-ministru și să-i retragă sprijinul”. „Victor Ponta pare determinat să se agațe de putere (…), în ciuda riscului de a fi marginalizat de către liderii internaționali”, a declarat pentru AFP sociologul Ovidiu Voicu, de la Fundația Soros. Potrivit lui, stânga, deja afectată de mai multe scandaluri de corupție, „va pierde puterea la alegerile din 2016”. Deși a respins până în prezent solicitările de a demisiona, Ponta devine tot mai izolat. În iulie a părăsit președinția PSD, în timp ce au apărut fisuri în cadrul majorităţii, atunci când unul dintre partidele coaliției a ignorat instrucțiunile de vot.

AFP (Franţa), 17 septembrie 2015

Cristina Zaharia