Metoda folosită de NASA pentru pregătirea echipelor de astronauți prezentată la București

Conferință despre Process Communication Model susținută de Gérard Collignon, unul dintre experții mondiali în această metodă

 

Gérard Collignon, unul dintre experții mondiali în Process Communication vine pentru prima dată în România și va susține luni, 21 septembrie o conferință unică pe tema acestei metode revoluționare în comunicare. Conferința este organizată de Asociația Absolvenților Români ai Programului Copernic, în cadrul “Serilor Copernic” și va avea loc în Sala Elvira Popescu a Institutului Francez din București (Bdul Dacia, 77), începând cu ora 19.00 . Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile. Conferința va fi susținută în limba franceză și se va asigura traducere simultană. 

Metoda Process Communication Model (pe scurt, PCM) are la bază o cartografiere, fundamentată știintific, a profilului psihologic unic al fiecărei persoane și propune o serie de tehnici cu mare grad de aplicabilitate pentru optimizarea comunicării și a relațiilor interumane, atât în mediul profesional, cât și în viața personală.

Capacitatea noastră de comunicare cu ceilalți – fie că vorbim de familie, de serviciu sau de cercurile de prieteni – poate construi sau ne poate distruge relațiile. Pornind de la profilul psihologic unic al fiecărui om, Process Communication ne ajută să gestionăm optim tocmai acest aspect. Ne dă cheia de acces pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine și pe celălalt și, astfel, să comunicăm mai bine. Forța metodei vine dintr-o solidă fundamentare științifică, iar simplitatea ei, precum și rezultatele generate sunt argumente imbatabile ca fiecare dintre noi să o aplicăm în viața personală sau profesională ”, spune Gérard Collignon. 

Metoda a fost creată în SUA, în anii ’70, de către dr. Taibi Kahler, după 20 de ani de cercetare științifică a mecanismelor comportamentale umane. Primii care au aplicat metoda au fost cei de la NASA, pentru pregătirea echipelor de astronauți. În prezent, aplicarea Process Communication Model – PCM – în SUA s-a extins spectaculos, fiind folosită în zona de business și management, în sfera politicului, a forțelor armate, în educație, în industria de film și chiar de către biserică. În anii ’80, Process Communication ajunge în Europa, principalul ei promotor fiind Gérard Collignon, colaborator apropiat al dr. Taibi Kahler, părintele metodei.

Până în prezent, la nivel global, peste 1 milion de persoane și-au făcut un profil psihologic PCM. În România, Process Communication este adoptată la finele anilor ’90 și, până acum, peste 3.000 de persoane s-au inițiat în această metodă. În acest an, a apărut și traducerea în limba română a cărții dedicate acestei metode – Cum să le spun… (Editura Trei, 2015, traducere Felicia și Ciprian Moga) – scrisă de Gérard Collignon, vândută în peste 100.000 de exemplare pe piața din Franța, oferind publicului din România acces direct la această metodă. 

Cei care s-au dovedit cei mai deschiși acestei metode în România au fost, mai ales, oamenii din sfera de business, pentru că s-au putut convinge foarte repede de eficiența ei și de gradul ei mare de aplicabilitate în coeziunea echipelor, în dezvoltarea managerilor, în vânzări și relații cu clienții, marketing și comunicare. Odată ce au descoperit-o, majoritatea celor care s-au inițiat în PCM au început să o aplice și în relațiile personale și rezultatele nu au întârziat să apară. Sfera de aplicare a PCM în România ar putea fi și mai largă. De exemplu, în zona de educație, unde credem că ar avea mare impact în formarea eficientă a viitoarelor generații ”, a spus Ciprian Moga, președinte al Asociației Copernic România și trainer certificat PCM. 

Conferința susținută de Gérard Collignon, luni, 21 septembrie (Sala Elvira Popescu, Institutul Francez din București) va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, precum și de o sesiune de autografe (volumul Cum să le spun… va fi disponibil la standul furnizat de Editura Trei). 

Gérard Collignon este psiholog și psihoterapeut. Este Master Trainer certificat în Process Communication Model. A coordonat implementarea metodei și formarea echipelor de traineri în Europa și Africa. Este autor al mai multor cărți despre PCM, printre care Comment leur dire… (tradusă și în limba română “Cum să le spun…”, Editura Trei 2015), Coacher avec Process Communcation și Parlez-vous Personality . 

Conferința lui Gérard Collignon la București este organizată de Asociația Copernic România, cu sprijinul Institutului Francez din București și în parteneriat cu Editura Trei. Conferința va fi integral filmată și va putea fi vizionată ulterior pe platforma TV internă a Institutului Francez.