Oraşul ialomiţean Amara are posibilitatea să primească refugiaţi

Oraşul ialomiţean Amara are posibilitatea să primească refugiaţi şi să-i cazeze în situaţia în care va fi nevoie – anunţă autorităţile şi localnicii. Pentru început, tinerii au simulat cu ocazia „Zilei Păcii” – sărbătorite în fiecare an pe 21 septembrie – întâmpinarea unui grup de migranţi, cu care au încercat să intre în dialog, dar şi să le ofere hrană şi apă. „Empatie şi simpatie în context european” a fost tema aleasă de organizatori pentru aceste evenimente. 48 de persoane nou venite s-au dovedit, însă, pentru unii destul de multe, acum, după cum reiese din reportajul realizat de corespondentul nostru Clementina Tudor.

Reporter: Oaspeţii care au poposit astăzi în Ialomiţa sunt chiar străini din Europa, care au participat, la Constanţa, la un curs pentru tinerii antreprenori şi au acceptat invitaţia de a fi parte din jocul de roluri intitulat „În papucii tăi” – precizează organizatorul evenimentului Alina Cotinghe.

Alina Cotinghe: Totul vine din iminenta stare a Europei, fiindcă noi va trebui să fim solidari cu Europa, astfel încât să oferim şi noi la rândul nostru soluţii pentru cei care se află în momentul acesta în nevoie.

Reporter: Printre localnicii care au experimentat întâlnirea cu refugiaţii se numără şi Andreea.

Andrea: Refugiaţii ne-au cerut apă şi mâncare şi, nu în ultimul rând, un loc unde să doarmă. Au fost cam mulţi, nu se aşteptam, dar le-am făcut faţă. Noi am venit în ajutorul lor cu haine, consultaţii gratuite, fiindcă am avut şi un doctor printre noi.

Reporter: Primarul Victor Moraru precizează că la Amara se pot primi fără probleme 50 de refugiaţi, dar pe o perioada determinată de timp.

Victor Moraru: Avem această posibilitate, suntem o localitate cu spaţii de cazare, cu oarecare forţă economică cu sprijinul populaţiei.

Reporter: Activităţile s-au încheiat cu un flash mop şi eliberarea a 300 de porumbei, aduşi de columbofilii din Amara, special pentru Ziua Păcii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 septembrie