Parlamentul a aprobat numirea Irinei Radu în funcţia de director general interimar al TVR

Parlamentul a aprobat numirea Irinei Radu în funcţia de director general interimar al TVR pentru un mandat de 6 luni. Liberalii au participat la şedinţă, dar nu au votat. Numirea Irinei Radu, în prezent director de programe la Televiziunea publică, a avut loc după ce în cursul dimineţii Senatul şi Camera Deputaţior au respins raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară ale Televiziunii publice pentru anul 2014, decizie care a determinat demiterea Consiliului de Administraţie şi a preşedintelui-director general al TVR, Stelian Tănase. Liderii PSD şi PNL au convenit să înceapă de săptămâna viitoare discuţii alături de toate partidele politice parlamentare pentru modificarea legislaţiei în vederea numirii conducerii Radioului şi Televiziunii publice. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, propune ca funcţia de preşedinte al celor două instituţii să fie separată de cea de director general.

******

Raportul de activitate pe anul 2014 şi contul de execuţie ale SRTV au fost respinse de plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Decizia a implicat demiterea Consiliului de Administraţie al televiziunii publice şi a preşedintelui director general Stelian Tănase. Între timp, jurnalista Irina Radu a fost avizată favorabil de Comisiile de cultură în funcţia de director interimar al SRTv. Puterea şi Opoziţia afirmă că sunt necesare noi decizii pentru a rezolva situaţia în care se află postul public de televiziune.
Reporter: Iulia Gherman – Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea a declarat că numirile pe criterii politice pentru conducerea televiziunii publice nu au fost în avantajul instituţiei şi a propus, în plenul reunit al Paralmentului, modificarea actualei legislaţii. În acest sens, Liviu Dragnea a invitat partidele politice la discuţii, chiar de săptămâna viitoare.
Liviu Dragnea: Vă propun să se despartă funcţia de preşedinte de funcţia de director general. Consiliul de adminsitraţie să fie un board politic pentru că aşa prevede legislaţia, dar directorul general, cel care conduce efectiv televiziunea să fie desemnat în baza unui concurs menagerial, cu obiective clare, precise pentru rentabnilizarea şi aducerea televiziunii publice acolo unde toţi cetăţenii o aşteaptă.
Reporter: Liderul PNL, Alina Gorghiu, şi-a exprimat deschiderea pentru aceste discuţii.
Alina Gorghiu: Vom accepta orice fel de întâlnire pentru a creiona viitoarea lege a TVR. Mai rămâne un semn de întrebare: Ştiţi că acele datorii nu se vor rezolva de către Parlamentul României, ci doar prin asumarea factorului guvernamental? Aţi vorbit şi cu domnul Ponta să vedeţi dacă aceste datorii vor fi plătite ca să putem spera că situaţia de la TVR se va îmbunătăţi? Dacă da, veţi avea toată deschiderea din partea Partidului Naţional Liberal.
Reporter: Birourile reunite ale Paralmentului au propus-o pe Irina Radu, care conduce în prezent Departametul de Programe al TVR, pentru funcţia de director general interimar al televiziunii publice, pentru un mandat de şase luni.