România va acorda Republicii Moldova un împrumut de 150 milioane euro

România va acorda Republicii Moldova un împrumut de 150 milioane euro, la care se adaugă finanţarea nerambursabilă a unor proiecte destinate interconectării sistemelor de transport de energie. Anunţul a fost făcut la şedinţa comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău, de ieri, din  staţiunea Neptun, la care s-a mai stabilit ca programul de construcţie de grădiniţe peste Prut să fie finanţat, în continuare,  de România, aşa cum se va întâmpla şi cu mai multe proiecte culturale importante din Republica Moldova. Detalii, în relatarea redactorului nostru Petruţa Obrejan.
Reporter: Proiectele comun de interconectare a sistemelor naţionale energetice i de gaze naturale reprezintă un demers strategic, care trebuie continuat, astfel încât şi Republica Molodva să atingă un anume tip de independenţă energetică, a susţinut ieri, la finalul şedinei comune guvernamentale de la Neptun, premierul Victor Ponta. El a anunţat totodată interesul unor importante companii româneşti de a se implica în privatizările din acest sector, întrucât dispun atât de experienţă, cât şi de resursele necesare.
Victor Ponta: Ministrule conomiei, domnul Tudose, a prezentat scrisori de intenţie clare din partea companiilor româneşti – Transelectrica, Transgaz – privind implicarea acestora în procesele de privatizare şi de dezvoltare din Republica Moldova.
Reporter: Şi premierul moldovean, Valeriu Streleţ, crede că înlăturarea dependenţei de o singură sursă de furnizarea resurselor energetice ar reprezenta un deners pozitiv pentru ţara sa şi a  încurajat participarea concretă a companiilor Transelectrica şi Transgaz.
Valeriu Streleţ: Aprecize în mod deosebit interesul deja concret pentru participarea în construcţia infrastructurii de transport gaze şi infrastructurii de transport energie electrică în Republica Molodva.
Reporter: Tot ieri, premierul Victor Ponta a anunţat acordarea Republicii Moldova a unui împrumut rambursabil pe cinci ani, la o dobândă în jur de 1,5 procente şi a pledat pentru continuarea reformelor şi stabilitate politică peste Prut.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 septembrie