Un nou jurnalist important îşi încetează colaborarea cu ziarul satiric francez Charlie Hebdo

Săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, a cărui redacţie a fost decimată în luna ianuarie de un atentat islamist, se confruntă în ultimele zile cu tot mai multe anunţuri legate de plecarea unor angajaţi. Redactorul Patrick Pelloux, cu o colaborare de peste 12 ani la Charlie Hebdo, a anunţat la un post de radio studenţesc că va înceta relaţia sa contractuală cu ziarul, decizie confirmată pentru France Presse de o colegă a acestuia.
„Am decis să nu mai scriu pentru Charlie Hebdo pentru că este vorba de un capitol încheiat”, a declarat jurnalistul la postul Web7Radio. „Consider că nu mai niciun aport la acest ziar. Voi pleca fără surle şi trâmbiţe la începutul anului viitor” a spus Pelloux, subliniind că „nu mai are curajul de a continua săptămână de săptămână”
Plecarea lui Pelloux va avea loc „cu siguranţă la începutul lunii ianuarie”, a confirmat Zineb El Rhazoui, colega sa de la Charlie Hebdo. Anunţul făcut de jurnalist vine după ce desenatorul Luz a confirmat miercuri că va părăsi şi el redacţia, săptămâna viitoare.

Desenatorul Luz (stg) şi Patrick Pelloux (c), la lansarea primei ediţii Charlie Hebdo de după atentat
Desenatorul Luz (stg) şi Patrick Pelloux (c), la lansarea primei ediţii Charlie Hebdo de după atentat

„Patrick m-a anunţat vineri seara despre plecarea lui. Este clar că lucrurile nu merg bine la nivel de conducere. Patrick face parte dintre cei aflaţi în colimator de luni de zile”, a afirmat Zineb El Rhazoui, evocând conflicte din sânul redacţiei legate de chestiuni financiare şi editoriale, dar şi de „participarea egală la luarea deciziilor”.
Douăsprezece persoane, printre care mai mulţi caricaturişti de notorietate, au fost ucişi în atacul jihadist de la sediul redacţiei din Paris, pe 7 ianuarie. Patrick Pelloux a fost unul dintre primii sosiţi la locul tragediei, care a descoperit amploarea atentatului.

Sursa: France Presse
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă