Premieră filatelică la aniversarea Băncii Naționale a României

La ceas aniversar – 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României, Romfilatelia îi dedică acesteia o emisiune de mărci poștale, cu titlu omonim, sărbătorind astfel una dintre cele mai vechi instituții ale statului român, cu o importanță incontestabilă din punct de vedere cultural și financiar. Începând de marți, 29 septembrie a.c., elementele emisiunii filatelice se vor găsi spre achiziționare în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Cele două mărci poștale ale emisiunii reproduc imaginea bancnotei de 20 lei, emisă la data
de 28 februarie 1881 și aflată în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, împreună
cu imaginile celor doi semnatari. Astfel, timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei îl înfățișează pe
Ion I. Câmpineanu, primul Guvernator al Băncii Naționale a României, în timp ce timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei prezintă reversul bancnotei și imaginea lui Emil Costinescu, primul Director al Serviciului Fabricării și Contabilității Biletelor din cadrul BNR, pe care l-a condus timp de 16 ani.

Plicul prima zi și trei forme de machetare completează emisiunea filatelică: coala de 20 de timbre, minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată și blocul de 2 timbre, ultimele două elemente filatelice prezentând o caracteristică distinctă – sigla Băncii Naționale a României, vizibilă doar în lumină UV.

În premieră filatelică, produsul special al emisiunii – albumul filatelic – prezintă un element grafic inedit: imprimarea față-verso pe hârtie cretată a imaginii bancnotei emise în 1881, reprezentând manșeta blocului special al emisiunii.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 265 de exemplare, fiind echipat cu blocul special, ce prezintă elemente grafice în folio aur și cerneală vizibilă în ultraviolet, și cu plicul „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 265.

În realizarea acestui proiect, Romfilatelia adresează mulțumiri Băncii Naționale a României și Muzeului Național de Istorie a României pentru sprijinul documentar acordat.

* * *

Povestea timbrelor, emise de Romfilatelia începând cu anul 2004, reprezintă o minunată călătorie printre frumusețile și bogățiile României, ilustrând locuri pitorești, instituții de renume, personalități remarcabile ale poporului român, tradiții păstrate din generație în generație, valori și simboluri naționale ce poartă numele României peste granițele țării. De mai bine de un deceniu, Romfilatelia și marca poștală sunt biletul tău către educație, cultură și cunoaștere.