A șasea ediţie a Întâlnirilor europene din Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca între 30 septembrie și 2 octombrie

A șasea ediţie a Întâlnirilor europene din Transilvania se va desfășura la Cluj-Napoca, între 30 septembrie și 2 octombrie 2015 , tematica din acest an fiind „ Tineret şi teritorii: noi forme de angajament în Europa ”.

Evenimentul este organizat de Ambasada Franței în România  și Institutul Francez din România , filiala din Cluj-Napoca, și face parte din programul oficial al proiectului „ Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului”.

Ediția de anul acesta va fi deschisă de discursul domnului Cezar Soare, Secretar de Stat în Ministerul dezvoltării regionale și administrației publice, urmat de cuvântări susținute de domnul Gheorghe Surubaru, viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca, domnul Christophe Gigaudaut, Consilier de cooperare și de acțiune culturală la Ambasada Franței, un reprezentant al Consiliul Județean Cluj, domnul Ori Laszlo, viceprimar al orașului Pecs (Ungaria), domnul Alassane Guisse, Consilier municipal al orașului Nantes (Franța), responsabil de mobilitatea internațională a tinerilor, și domnul Vlad Pop, Președintele Federației Share. Introducerea tematicii Întâlnirilor europene din Transilvania va fi realizată de domnul Daniel Sandu, cercetător independent.

Evenimentul de deschidere va avea loc la Cluj Arena (Aleea Stadionului nr.2) și va fi urmat de un moment dedicat presei și de un atelier în perspectiva Paris Climat 2015 pe tema implicării tinerilor în domeniul protecției mediului. Invitată specială la acest atelier este doamna Medeea Marinescu, Ambasadoarea Paris Climat 2015 pentru România.

Întâlnirile europene din Transilvania , organizate pentru a favoriza sinergiile la scară europeană și teritorială și pentru a sensibiliza autoritățile publice asupra mizelor teritoriilor, au devenit un eveniment anual pentru numeroşi actori implicaţi în dezvoltarea locală.

Întâlnirile europene din Transilvania oferă, în acest context, un moment de reflecție, dezbatere și schimb de opinii  pe probleme cheie de interes comun pentru tineretul european. Axa aleasă în mod voluntar anul acesta are în vedere promovarea oportunităților existente pentru tineri, precum și pentru regiuni, și sublinierea dinamicilor pozitive ale acestor actori.

Fără a omite marile mize din viaţa tineretului din zilele noastre, vor fi aprofundate chestiuni legate de mobilitate şi locuri de muncă, punându-se accentul pe angajamentul tinerilor și inițiativele locale, naționale și europene novatoare în crearea unui mediu atractiv.

De altfel, un grup de 12 tineri din orașe înfrățite cu municipiul Cluj-Napoca vor participa la un program de lucru specific, în timpul săptămânii, organizat de administrația locală din Cluj, Universitatea din Cluj și fundația Share, și vor prezenta pe 2 octombrie un manifest cu propuneri ale tineretului european. Ei  vor inaugura un zid de mesaje în centrul orașului (bulevardul Eroilor), simbolizând „vocea tinerilor” în Europa, iar toți tinerii clujeni sunt invitați să vină să își scrie mesajul pe acest zid, pe tot parcursul week-endului.

Obiectivul acestor Întâlniri este de a mobiliza un număr important de persoane și actori implicați în politicile teritoriale pentru locuri de muncă, mobilitate și tineret; actori care vor putea să împărtășească din experiența și inițiativele lor, să dezbată dificultățile întâlnite și importanța de a lua în considerare atractivitatea unui teritoriu pentru tineri.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați programul evenimentului pe care îl regăsiți atașat.

Participarea la dezbateri este liberă și gratuită.