Câştigătorii Concursului Naţional de Dramaturgie Valentin Nicolau

Cadranul-Plus-PlusRadu Popescu, marele câştigător al Marelui Premiului „Valentin Nicolau”

Prima ediţie a Galei Concursului Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, desfăşurat de revista Yorick, şi-a desemnat câştigătorii, luni seara, la Teatrul Metropolis.

Marele Premiu „Valentin Nicolau” a fost câştigat de dramaturgul Radu Popescu, pentru piesa „Cadranul Plus Plus”, care a fost tipărită în volum, la Editura Nemira şi care a fost obiectul unui spectacol-lectură, în regia lui Mihai Lungeanu, susţinut de actorii de la Teatrul Portabil, Claudia Drăgan, Cristi Dionise, Oana Burcescu şi Rareş Zimbran. Premiul a fost acordat de Ana Nicolau, manager al Editurii Nemira.

Radu Popescu este dramaturgi şi regizor, absolvent al UNATC „Bucureşti” şi al Facultăţii de Medicină Generală la UMF Carol Davila, director al Teatrului Apropo şi director artistic al Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe.

Premiul Yorick a fost obţinut de Carmen Dominte, pentru piesa „Sindromul Quijote”, care a fost acordat de actorul George Costin şi membru al juriului. Carmen Dominte este profesoară şi dramaturg, câştigătoare a mai multor concursuri de dramaturgie din România.

Menţiunea Yorick a fost câştigată de Cornel Mihalache, pentru piesa „Perpetuum mobile”, premiul fiind acodat de Dana Ionescu, redactor-şef al Editurii Nemira. Cornel Mihalache este jurnalist şi regizor la TVR, realizator de emisiuni şi filme nominalizate şi premiate la Galele APTR şi UNITER.

De asemenea, a fost acordată o Menţiune Specială din partea redacţiei revistei Yorick, care a mers la Iuliana Răducan, pentru piesa „Ai mei joacă cărţi”.Premiul a fost oferit de Monica Andronescu, redactor-şef al revistei Yorick.

La eveniment a fost prezent Ioan Vulpescu, ministrul Culturii, care a făcut o scurtă evocare a omului de cultură Valentin Nicolau.

Gazda serii a fost prezentatorulactorul Adrian Nicolae, iar invitat special al evenimentului a fost muzicianul de jazz, Mircea Tiberian.

Juriul ediţiei din 2015 a Concursului Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau” a fost format din: Victor Ioan Frunză – regizor, George Ivaşcu – actor, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, George Costin – actor, Dana Ionescu, redactor-şef al Editurii Nemira şiMonica Andronescu – critic de teatru, redactor-şef al revistei Yorick.

În concursul de dramaturgie derulat de revista Yorick s-au înscris 89 de piesa, din care juriul a reţinut pentru etapa finală zece texte:

   1.„Ai mei joacă cărţi“ de Iuliana Răducan

   2.„Bună seara, România. Bună seara, Târgu Mureş“ de Andreea Radu

   3.„Cadranul Plus Plus“ de Radu Popescu

   4.„Criză generală“ de Radu Daniel

   5.„O călătorie cu Urmuz“ de Radu Popescu

   6.„Paliativ“ de Radu Popescu

   7.„Penthesileia tresare“ de Crista Bilciu

   8.„Perpetuum mobile“ de Cornel Mihalache

   9.„Revoluţie la castel“ de Marilena Dumitrescu

   10.„Sindromul Quijote“ de Carmen Dominte

Concursul Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este o competiţie iniţiată de Revista Yorick în anul 2013, menită a sprijini şi a promova dramaturgia contemporană autohtonă, a facilita drumul ei către scenă şi a dezvolta un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia EST-ETICA, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Editura Nemira, şi s-a desfăşurat la sala nouă a Teatrului Metropolis din Bucureşti (strada Mihai Eminescu, nr.89, sector 2).

Parteneri: Editura Nemira, Adevărul, Ziarul Metropolis, Dilema Veche, Radio România Cultural.