Expoziţii ICR Chişinău la FILIT

Expozitii_FILIT_ChisinauExpoziția „Vasile Alecsandri, poet și diplomat al Unirii Principatelor Române” la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere
(FILIT) – 2015

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iași, organizează în ziua de  4 octombrie 2015, la ora 13.00, la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, vernisarea expoziției „Vasile Alecsandri, poet și diplomat al Unirii Principatelor Române”. Evenimentul, dedicat comemorării a 125 de ani de la moartea lui Vasile Alecsandri, unul din cei mai importanți scriitori și oameni politici ai generației sale, se va înscrie în cadrul programului Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), Iaşi, 2015.

Poet, dramaturg, prozator, traducător, culegător de folclor, Vasile Alecsandri, personalitate de prim rang a culturii române, a fost, în același timp, un om politic important al epocii sale și un diplomat de anvergură care și-a pus sufletul și experiența în slujba înfăptuirii unor idealuri majore ale națiunii române, pledând pentru unirea Moldovei cu Țara Românească, înfăptuirea reformelor domnitorului Al. I Cuza, modernizarea, reformarea și consolidarea instituțiilor statului național, recunoașterea legitimității noului stat apărut în urma actului unirii pe harta Europei în a doua parte a secolului XIX, militând pentru câștigarea independenței față de Poarta Otomană.

Alcătuită din 22 de bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziție aduce în prim plan  o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie etc., considerațiile lui Alecsandri despre întrevederile cu Napoleon al III-lea și alți oameni politici ai epocii, precum și aprecierile unor critici și istorici literari legate de personalitatea și opera bardului de la Mircești.

La manifestările organizate la Iași va fi prezent poetul Nichita Danilov, director-adjunct al ICR Chișinău.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 4-15 octombrie 2015.

* * *

Expoziția „Ion Creangă și lumea personajelor sale”
la Festivalul internațional de literatură și traducere (FILIT) – 2015

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iași, organizează în ziua 3 octombrie 2015, la ora 10.00, la Muzeul „Ion Creangă” din Iași, vernisarea expoziției „Ion Creangă și lumea personajelor sale”. Evenimentul se va înscrie în cadrul programului Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), Iași -2015.

Expoziția, dedicată marelui scriitor român și personajelor din lumea basmelor, a poveștilor și povestirilor sale, conţine fotografii, date biografice, fragmente din operă, aprecieri ale criticilor literari, precum și cele mai reușite reprezentări grafice ale personajelor realizate de-a lungul timpului (24 de bannere de 0,95 x 2,05 m.).

La manifestările organizate la Iași va participa scriitorul Nichita Danilov, director-adjunct al ICR Chișinău.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 3-15 octombrie 2015.