Vizita dnei Charlina Vitcheva, director în cadrul DG REGIO (Comisia Europeana)

În data de 2 octombrie 2015 , dna Charlina Vitcheva, director în cadrul Direcției de Politică Regională (DG REGIO) a Comisiei Europene, va susține o conferință de presă și va vizita  două proiecte finanțate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Conferința de presă va avea loc la Giurgiu (str. Dorobanți, nr. 19), începând cu orele 10.00 .

Presa are acces pe toată durata evenimentului. Jurnaliştii interesaţi să participe la vizită sunt rugaţi să își confirme participarea până la data de 30 septembrie 2015, la Biroul de presă al MDRAP, tel.: +4 0372 111 499, e-mail: presa@mdrap.ro.

* * *

Cooperarea între regiunile de graniță: consultare pentru identificarea obstacolelor transfrontaliere

În anul 2015 programele de cooperare interregională finanțate de Uniunea Europeană (Interreg). aniversează 25 de ani! În tot acest timp, politica de coeziune a Uniunii Europene a finanțat cooperarea transfrontalieră între regiuni, prin intermediul programelor Interreg, care au oferit susținere financiară proiectelor de cooperare în domenii ca: dezvoltare teritorială, dezvoltare urbană, transport, infrastructura de frontieră, IT, mediu, energie, educaţie, antreprenoriat, cultură, social, sănătate, cercetare-dezvoltare, resurse umane. În perioada 2014-2020, noile programe Interreg vor continua să finanțeze activități de cooperare în domeniul cercetării, dezvoltării IMM-urilor, protecției mediului sau gestionării riscurilor din zonele de frontieră.

Implementarea programelor transfrontaliere sugerează, totuși, că obstacole transfrontaliere există în continuare, și că finanțarea nu poate rezolva problemele persistente, dintre care multe sunt legate de legislație și de guvernare. Acest lucru ar necesita măsuri administrative și legale la nivel european.

Comisia Europeană (prin Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană – DG REGIO) a lansat un proces de analiză a obstacolelor transfrontaliere existente și a politicilor conexe pentru care ar fi necesare acțiuni care depășesc simpla finanțare. Inițiativa a fost lansată de comisarul Corina Crețu pe 21 septembrie, cu ocazia Zilei Cooperării Europene.

Consultarea se va desfășura în perioada 21 septembrie – 21 decembrie 2015, rezultatele urmând să fie făcute publice on-line. Puteti participa completand un formular online.

Scopul studiului este să ofere concluzii și sugestii privind modul în care UE și partenerii săi pot atenua sau elimina aceste obstacole. Un raport final cu recomandări va fi prezentat până la sfârșitul anului 2016. Până atunci, membri ai conducerii DG REGIO vor vizita regiunile transfrontaliere de pe întreg teritoriul UE, ca să atragă atenția asupra acestui proces de consultare  și pentru a marca cei 25 de ani de ani de programe de cooperare Interreg.

În acest context, pe data de 2 octombrie 2015, de la ora 10:00, la Giurgiu (strada Dorobanți nr. 19), dna. Charlina Vitcheva, director în cadrul DG Regio a Comisiei Europene, va susține o conferință de presă și va vizita  două proiecte finanțate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

NOTĂ ÎN ATENȚIA REDACȚIILOR

Presa are acces pe toată durata evenimentului. Jurnaliştii interesaţi să participe sunt rugaţi să confirme participarea până la data de 30 septembrie, 2015, la Biroul de presă al MDRAP, Tel.: +4 0372 111 499, E-mail: presa@mdrap.ro.

* * *

Cooperarea transfrontalieră presupune cooperarea între regiuni de graniță din state vecine, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, prin care se finanțează proiecte de accesibilitate (transport şi tehnologia informaţiei), mediu şi prevenirea riscurilor, dezvoltarea economică şi socială a zonelor de graniță şi acţiuni „people to people”.

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020,   6 programe de cooperare transfrontalieră   (5 programe pentru care MDRAP este Autoritate de management sau Autoritate comună de management şi un program pentru care este Autoritate naţională).

Directia Comunicare

0372 111 499

presa@mdrap.ro

www.mdrap.ro

 

Facebook:  MinisterulDezvoltarii
Twitter:  eDezvoltare
YouTube:  eDezvoltare


Issuu:  mdrt
Slideshare:  eDezvoltare
LinkedIn RO: 
MDRAP
LinkedIn EN: 
mdrap
Wikipedia:  http://bit.ly/1Jb2tMY