Ziua Mondială a Inimii

Astăzi este Ziua Mondială a Inimii – ocazie de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces: bolile cardiovasculare. În România, rata mortalităţii este de câţiva ani în descreştere, dar ţara noastră continuă să aibă o mortalitate mult mai mare decât ţările din vestul Europei. Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, conferenţiar doctor Ioan Mircea Coman, a reamintit, în emisiunea Matinal de la Radio România Actualităţi, că este important să luăm măsuri atât la nivel individual, cât şi la nivelul colectivităţilor.

Ioan Mircea Coman: În primul rând, şi subliniez acest lucru, printr-o ameliorare a legislaţiei şi a respectării acestei legislaţii în domeniu – fumatul. Cel mai bun tratament al bolilor cardiovasculare este prevenţia. Deci trebuie să luăm măsuri din şcoli, din grădiniţe, pentru ca să-i obişnuim pe tineri cu o alimentaţie sănătoasă, în care grăsimile animale, dulciurile concentrate să fie cât mai scăzute, să existe multe fructe, legume. Trebuie să îi obişnuim pe tineri să fie activi, să facă mişcare, pentru că sedentarismul este unul din factorii de risc /respectivi/.

Realizator: În fiecare an mor aproximativ 150.000 de români din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul deceselor. Principalii factori de risc sunt colesterolul crescut, fumatul, hipertensiunea şi diabetul.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 septembrie