Enel lansează oficial pe piaţă contorul inteligent de energie electrică

contorEnel România lansează astăzi oficial pe piaţă contorul inteligent, în cadrul unui eveniment găzduit de la ora 11:00, de Galeria Galateca. În România, se estimează că până în 2022 vor fi instalate aproximativ 1.7 milioane contoare inteligente, iar implementarea acestora va începe în zonele de distribuţie Enel.

În cadrul acestui prim proiect pilot, 30.000 de contoare inteligente au început deja să fie instalate, din această vară, în Banat (Arad, Deva şi Timişoara), Muntenia (Bucureşti, zona de est) şi Dobrogea (Mamaia, Delta Dunării, Călăraşi). Numărul de contoare instalate în fiecare localitate poate fi regăsit pe site-ul Enel. După ce se trag concluzii din proiectul pilot şi se testează sistemul, se va trece la instalarea lor pe scară largă.

Contoarele inteligente vor aduce prin funcţionalităţile lor multiple beneficii. Tehnologia echipamentului numit Smart Meter permite comunicarea directă cu furnizorul de energie electrică, dar şi cu utilizatorul, prin intermediul calculatorului sau dispozitivelor mobile.

Contorul inteligent de măsurare a energiei electrice va asigura transmiterea automată la distanţă a consumului exact înregistrat şi un acces securizat la datele de consum. Emiterea facturii se va face pe baza consumului înregistrat, evitându-se modalităţi de facturare bazate pe estimări.

Clienţii vor putea face schimbări în contract mai rapid datorită opţiunii de operare de la distanţă. Contoarele vechi permit doar două planuri tarifare, cele inteligente pot reţine până la 24 de planuri, adică pot apărea abonamente noi cu preţuri diferite în funcţie de ora la care este consumată energia.

Comunicaţia între contor şi servere se face chiar prin cablurile de curent electric până la punctul zonal de distribuţie, iar de acolo prin fibră, 3G sau altă metodă, în funcţie de zonă şi situaţie. Clienţii vor fi anunţaţi în prealabil de furnizorul de energie electrică privind data la care va fi înlocuit contorul.

Potrivit Enel, dispozitivul este conceput, produs şi testat sub reguli europene de siguranţă şi de mediu, respectând totodată cerinţele privind securitatea datelor personale.