Universităţile din România au tot mai puţini studenţi

Universităţile din România au tot mai puţini studenţi, în doar şapte ani numărul acestora a scăzut la jumătate. Din facultăţi au fost desfiinţate mai multe secţii şi laboratoare pentru că îşi pierduseră obiectul, iar studiile arată că mai mult de jumătate dintre absolvenţi nu profesează conform specializării lor. Gabriela Jitaru, coordonatorul proiectelor Unităţii Executive pentru Finanţarea Învaţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării a spus, astăzi, la „Apel Matinal” de la Radio România Actualităţi că este nevoie de o conexiune mai puternică între sistemul de educaţie şi piaţa forţei de muncă.
Gabriela Jitaru: Sistemul de educaţie trebuie să pregătească absolvenţi care să poată să fie integraţi pe piaţa muncii, dar un alt rol important al sistemului de educaţie este şi de a pregăti absolventul pentru societate sau pentru, oricum, dezvoltarea lui personală, ceea ce înseamnă că legătura trebuie să fie una strânsă în ceea ce priveşte curricula universitară, dar trebuie să asigure, totuşi, şi o anumită flexibilitate, pentru că piaţa muncii de astăzi este foarte flexibilă şi foarte rapidă în dezvoltare şi în schimbare. Iar piaţa educaţională, dacă am putea să-i spunem aşa, la nivel de învăţământ superior, nu evoluează atât de rapid.
Realizator: Numărul mic de studenţi este, pe de o parte, o consecinţă a scăderii natalităţii din ultima perioadă, iar pe de altă parte, statisticile INS arată că interesul tinerilor din România pentru învăţământul universitar este mult diminuat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 octombrie)