MAGYAR NEMZET: Lupta anticorupţie se desfăşoară şi în străinătate

Politicienii, oamenii de afaceri şi demnitarii de stat din România care sunt suspectaţi de corupţie nu scapă nici în străinătate de urmărirea organelor anticorupţie.

În anii trecuţi, DNA a avut rezultate spectaculoase, chemând în faţa justiţiei numeroşi politicieni de rang înalt, iar anul acesta a apelat în 60 de cazuri, mai multe decât până acum, la autorităţile altor ţări în vederea identificării averilor „salvate” în străinătate de cetăţeni români ajunşi în vizorul instituţiei.
În cadrul unui interviu, procurorul general al României, Laura Kövesi, a declarat Agenţiei Agerpres că în cursul anchetelor se confruntă de nenumărate ori cu situaţii în care cei suspectaţi îşi exercită parţial în străinătate activităţile ilegale. DNA a „cartografiat” conturile bancare în primul rând în celelalte ţări membre UE, dar în numeroase cazuri a trebuit să desfăşoare cercetări şi în zone mai îndepărtate, pentru a putea iniţia sechestrarea averilor obţinute ilegal.
După cum s-a anunţat, opoziţia de centru dreapta nu a reuşit să-l demită nici prin intermediul unei moţiuni de cenzură pe premierul social-democrat Victor Ponta, care a fost pus sub acuzare dar care a insistat să-şi păstreze funcţia. Marţi guvernul a supravieţuit moţiunii de cenzură din Parlament. Toate acestea s-au petrecut în pofida faptului că la 17 septembrie DNA l-a trimis în judecată pe politician, pentru fals în acte, complicitate la spălare de bani şi la evaziune fiscală.
În acest context, peştele cel mai mare din năvodul DNA este Radu Mazăre, care a fost nevoit ca în luna mai să demisioneze din funcţia de primar al Constanţei, în urma gravelor acuzaţii de corupţie formulate împotriva sa. El a deţinut funcţia de primar timp de 15 ani. Recent, autorităţile au descoperit că politicianul social-democrat suspectat de luare de mită ascunde 779.000 de euro la o bancă israeliană, sumă pe care nu specificat-o în declaraţia sa de avere. Mazăre a obţinut ilegal aproximativ un milion de euro, cu alte cuvinte aceasta este diferenţa dintre venitul său şi averea sa reală.
Fostul primar din Constanţa încearcă să acopere banii obţinuţi prin mită recurgând la numeroase contracte ale consilierilor săi infractori şi altele de închiriere. Anul acesta procurorii DNA au sechestrat suma de 190 milioane de euro, provenind probabil de pe urma unor infracţiuni, iar ca urmare a sentinţelor executorii anterioare au confiscat 310 milioane de euro. Şefa DNA, Laura Kövesi, se declară însă nemulţumită din cauza faptului că nu s-au putut găsi şi confisca decât o parte din aceste sume – anul trecut doar 14 procente.

*

Guvernul României a decis acordarea unui credit rambursabil favorabil Republicii Moldova, cu dobândă mică, în valoare de 150 milioane de euro. Primul ministru Victor Ponta a motivat acţiunea de ajutorare afirmând că, în opinia sa, „forţele pro-ruse vor să stăpânească din nou fosta republică sovietică, la fel ca şi în urmă cu 70 de ani”. Premierul a adăugat că din banii respectivi urmează să se continue racordarea reţelelor energetice ale celor două ţări, pentru ca Moldova „să nu poată fi şantajabilă politic”. În opinia unor factori de la Chişinău, este posibil să nu poată fi folosit creditul din partea României atâta vreme cât Republica Moldova nu încheie un acord de credit cu FMI.

(Autor: Szabolcs Rostás)

Traducerea: Imola Stănescu

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 1 octombrie