Astăzi este Ziua Mondială a Educaţiei

Preşcolarii şi elevii de la şcolile şi liceele din Capitală nu merg astăzi la ore. 5 octombrie este Ziua Mondială a Educaţiei, aşa cum a stabilit, în urmă cu peste 20 de ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură – UNESCO.
Reporter: Costi Dumăscu – Luni nu se fac cursuri pentru că este Ziua Mondială a Educaţiei şi cu această ocazie aniversăm cadrele didactice. În unităţile de învăţământ nu vor veni nici profesorii, nici elevii, anunţa încă de vineri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu. În contractul colectiv de muncă al profesorilor din Capitală, 5 octombrie apare ca zi nelucrătoare, ceea ce nu este tocmai pe placul bucureştenilor care au copii la grădiniţă şi în clasele mici şi care trebuie să găsească o soluţie să îi supravegheze fără să lipsească de la locurile de muncă. Nu la fel stau lucrurile în ţară. Corespondenţii noştri transmit că elevii şi profesorii merg astăzi la şcoală, dar nu pentru ore, ci pentru alte activităţi numite de minister specifice şi stabilite de conducerea fiecărei unităţi de învăţământ în parte – excursii, vizite la muzee, jocuri şi activităţi sportive. Va fi adică, pe modelul ‘Săptămânii altfel’, o zi altfel. La nivel mondial, profesorii sunt sărbătoriţi astăzi, de Ziua Mondială a Educaţiei, în peste 200 de ţări.
Realizator: Şi festivitatea de deschidere a noului an de studiu la Universitatea din Bucureşti este dedicată, astăzi, Zilei Mondiale a Educaţiei. La eveniment vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 octombrie)