Situaţia Greciei, în atenţia miniştrilor de finanţe din zona euro

Miniştrii de finanţe din zona euro discută astăzi la Luxemburg situaţia din Grecia, ţară care are în continuare mari probleme financiare. Este prima reuniune a Eurogroup-ului de la renumirea în fruntea guvernului elen a lui Alexis Tsipras, în urma alegerilor legislative anticipate de luna trecută.

Reporter: Mihaela Mihai – Miniştrii de finanţe din zona euro vor trece în revistă reformele cerute Greciei de creditori în schimbul noului ajutor internaţional de 86 de miliarde de euro. France Presse relatează că până la sfârşitul lunii executivul de la Atena trebuie să rectifice bugetul pe acest an, să reducă din nou pensiile şi să reformeze sistemul de impozitare a veniturilor. Toate aceste măsuri sunt necesare pentru deblocarea unei noi tranşe de ajutor, în valoare de trei miliarde de euro, în principiu până la finele lunii noiembrie. Din noul plan de asistenţă financiară, autorităţile de la Atena au primit 13 miliarde de euro, iar banii au fost folosiţi în principal pentru plata datoriilor către Banca Centrală Europeană.

În urmă cu două zile, premierul elen Alexis Tsipras, membru al stângii radicale, a promis că va pune rapid în aplicare măsurile solicitate de creditori pentru a avea din nou acces pe pieţele financiare şi pentru a scoate ţara de sub monitorizarea internaţională. În această după-amiază, el urmează să anunţe în parlament priorităţile noului său guvern.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 octombrie