Uniunea Europeană intenţionează să acorde un ajutor financiar substanţial Turciei, care se confruntă cu un aflux de imigranţi

Uniunea Europeană încearcă să îşi amelioreze coordonarea cu vecinii pentru a răspunde la criza migranţilor. Este cazul Turciei, al cărei preşedinte se află în vizită la Bruxelles, pentru negocieri care se anunţă dificile pentru ambele părţi. Detalii ne oferă corespondentul RRA Cerasela Rădulescu.

Reporter: Uniunea Europeană intenţionează să acorde un ajutor financiar substanţial Turciei, care se confruntă cu un aflux de peste două milioane de imigranţi din Siria şi Irak, cu scopul de a o determina să încerce să oprească pe teritoriul său o bună parte din aceştia. Bruxelles doreşte însă ca Turcia să respecte anumite condiţii pe care însă Ankara este reticentă în a le accepta.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat aseară ironic, la Strasbourg, unde a participat la un miting al susţinătorilor săi din Franţa că, Uniunea Europeană doreşte ca Turcia să păstreze o parte din imigranţi. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus cu puţin timp în urmă, după întâlnirea cu Erdogan, la o conferinţă de presă la care liderul turc nu a participat că acesta a ridicat, în convorbirile cu şeful legislativului european, problema liberalizării regimului de vize. Se ştie, de altfel că, relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara suferă în prezent din cauza politicilor autoritare şi antiliberale promovate de preşedintele Erdogan, a acţiunilor acestuia împotriva separatiştilor kurzi şi a intenţiilor sale neclare privind situaţia din Siria. Turcia, la rândul său, este nemulţumită de lipsa de progrese în chestiunea relaxării regimului de vize.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 octombrie