GAZETA WYBORCZA: România vrea reglementarea comerţului în supermarket-uri

Parlamentarii români lucrează la legea care va impune supermarket-urilor să vândă mai multe produse locale.

Mai bine de jumătate (51%) din carnea, fructele şi legumele vândute în supermarket-urile din România vor trebui să provină de la agricultorii locali. Proiectul acestei legi a fost adoptat marţi de senatorii români. Încălcarea dispoziţiei va atrage după sine amenzi în valoare de 12,7 mii de dolari. Proiectul admite excepţii la vânzarea mărfurilor importate în perioada de iarnă. Deocamdată, nu se ştie dacă noua lege nu încalcă prevederile privind protecţia concurenţei.

Social-democraţii aflaţi la conducere în Bucureşti explică că această soluţie îi va sprijini pe agricultori, va ajuta la crearea de noi locuri de muncă şi va asigura creşterea veniturilor.

Proiectul mai trebuie adoptat şi de către camera inferioară a parlamentului.

Agricultorii din România, la fel ca şi în Polonia, înregistrează în acest an pierderi serioase din cauza secetei. Comisia Europeană apreciază că producţia de cereale în acest an poate fi cu 26% mai mică decât anul trecut. Recolta de porumb va fi cu 35% mai mică. Potrivit prognozelor româneşti, sectorul agricol va înregistra în acest an o scădere cu 3% din cauza secetei. Pierderile din această cauză sunt evaluate la 2 miliarde euro. „Distrugerile pot fi şi mai mari, dacă canicula şi lipsa precipitaţiilor se vor menţine. În unele regiuni ale României nu a plouat din aprilie” – spune Laurenţiu Babciu, şeful Ligii Române a Agricultorilor. Agricultura în România asigură circa 6% din PIB. (fila, AP)

Traducerea: Maria Stanciu

GAZETA WYBORCZA (Polonia) – 6 octombrie