Posturi negre care au emis sub controlul autorităţilor britanice

de Octavian Silivestru
de Octavian Silivestru

În cadrul războiului propagandistic dus de Marea Britanie, un loc aparte l-a avut Palestina, teritoriu aflat aproape de Balcani. Din această zonă, către România au emis două posturi de radio: “Independenţa română” (din august 1941) şi “Lupta de eliberare” (de la 25 iulie 1942). Ambele posturi de radio au fost conduse de George Beza. Emisiunile transmise de ele atacau politica de agresiune germană şi condamnau participarea României la război alături de cel de-Al Treilea Reich. A fost transmis şi un curs de paisprezece lecţii simple de sabotare a industriei petroliere. Instrucţiunile erau de genul: “Dacă vezi un robinet atunci când treci printr-o instalaţie petrolieră, pur şi simplu           închide-l!”Cursul a fost reluat de mai multe ori.   Postul de radio “Lupta de eliberare” acredita ideea că în România exista o puternică opoziţie la politica pro-germană a lui Ion Antonescu, opoziţie condusă de un “căpitan Vlaicu”. Ambele posturi de radio şi-au încetat activitatea după 23 august 1944.

În Arhiva de istorie orală – Radio România se păstrează amintirile Vasilichiei Beza, soţia şi colaboratoarea lui George Beza la cele două posturi de radio „negre” care între 1941 – 1944 au emis din Palestina

Vasilichia Beza
Vasilichia Beza

Am sosit în prejma Crăciunului în Palestina, la Haifa. A venit guvernatorul Palestinei, Robinson, cu o maşină neagră şi ne-a dus într-o pensiune unde am stat două săptămâni ca să ne liniştim. După două săptămâni, Robinson i-a propus lui Beza să venim la Ierusalim, la Casa Românească, unde ne-a pus la dispoziţie două camere. (…)   Am luat contact cu fostul consul Kendall de la Cairo şi s-a decis deschiderea la Casa Românească a “Mişcării Libere Române” în Orientul Mijlociu, şef George Beza. (…) În mai 1941, soţul meu, George Beza, a cerut autorităţilor britanice aprobarea pentru înfiinţarea unui post de radio în limba română, obligându-ne a-i da tot concursul. În august, un post intitulat “Independenţa română” a început să funcţioneze. Am inaugurat postul cu o conferinţă despre lupta popoarelor democratice contra nazi-fascismului. Avertizam Ţara Românească că nemţii spuneau că Dunărea va fi colonie germană, că de o parte şi de alta a Dunării, până la gurile Dunării, vor fi colonişti germani, iar de la Berlin până la Moscova va fi dominaţia germană, iar noi, românii şi cu polonezii, o să fim evacuaţi la Polul Nord. Aceste idei le dezvoltam la postul de radio până a început războiul. La început o emisiune dura 20 de minute. Postul de radio era într-o cameră a lui Kendall, că el conducea …cred că într-un birou al britanicilor, în mijlocul Ierusalimului, nu mai ştiu unde. De acolo transmiteam. Au fost vreo trei emisiuni până când România a intrat în război. Atunci a început o altfel de emisiune – nu mai era aceea de pregătire a poporului român contra invaziei germane, acum era direct: ,,Români mergeţi să eliberaţi Basarabia, dar opriţi-vă la Nistru!” Emisiunile se difuzau seara, de două ori pe săptămână.   La început noi anunţam aşa: ,,Suntem un grup de tineri români care nu suntem de părere să mergem alături de Germania şi poate suntem chiar alături de Bucureşti, de unde vă comunicăm. Suntem chiar aproape de voi! Ascultaţi-ne vocea!” După declararea războiului s-a schimbat tonul şi spuneam:

Palestina 1944
Palestina 1944

“Români, întoarceţi armele contra nemţilor! Români nu treceţi Nistrul! Indiferent ce se va întâmpla cu războiul, chiar dacă Hitler va învinge, voi veţi fi total distruşi…”   (…) În septembrie ’41, după declaraţia războiului, Beza a fost chemat la Marele Cartier la Cairo unde a fost aşteptat de generalul Thomas Masterson, de căpitanul Emmery şi de profesorul Robert William Seton – Watson. A fost întrebat: ,,Ce vreţi să faceţi acuma după declararea războiului? Continuaţi organizarea? Dar nu în Ierusalim, vă invităm în Cairo… [Postul de radio] să fie secret de data asta!” Ce au descoperit ei, nu ştiu! În perioada asta, bărbatul-meu, săracu’, lucra la două posturi de radio deodată. Era “Lupta de Eliberare” şi “Independenţa [română]”. “Lupta de Eliberare” era postul de radio unde George Beza îşi semna materialele cu pseudonimul “Căpitan Vlaicu”. Bărbată-miu, George Beza, şi-a pus numele de „Căpitan Vlaicu” dintr-un sentiment faţă de aviatorul Aurel Vlaicu care a făcut primul avion şi a căzut. Era un sentiment de patriotism. La cele două posturi de radio aveam completă libertate, fără nici o imixtiune britanică alta decât dreptul lor de cenzură, drept de care nu au uzat niciodată în tot timpul funcţionării posturilor. La Radio “Lupta de eliberare” am inaugurat emisiunile la 25 iulie 1942. Am atacat zilnic războiul hitlerist şi participarea României la acest război, îndemnând în fiecare emisiune la organizare şi luptă împotriva nemţilor şi a regimului Antonescu. Toate emisiunile începeau cu îndemnul: “La luptă pentru dezrobirea ţării de sub jugul hitlerist!” şi se terminau cu lozinca: “La arme contra nemţilor!” (…).

            În ’42, apropiindu-se Rommel de Egipt, eu am fost evacuată. [După ce am ajuns la Londra] trimiteam conferinţe prin curier, special la Ministerul de Război, şi de acolo ajungeau la Cairo. La Cairo îi erau înmânate bărbatului meu, George Beza, care le folosea la radio. (…)

            Cele două posturi de radio – “Independenţa română” şi “Lupta de eliberare” şi-au încetat activitatea după 23 august 1944.

[Interviu realizat de Octavian Silivestru, Bucureşti, 27.04.1999]