Modelul Festivalului Filmului European din Romania, prezentat la festivalul Let’s CEE de la Viena

Festivalul Filmului European , organizat in Romania in ultimii 19 ani, va fi prezentat, ca model de succes, in cadrul unui eveniment special care va avea loc la Viena sambata, 10 octombrie, incepand cu orele 18.00, in programul Let’s CEE Film Festival. In luna mai 2016 va avea loc la Bucuresti si in mai multe orase din Romania cea de-a 20-a editie a festivalului.

Festivalul Filmului European (FFE), organizat de Institutul Cultural Roman, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Uniunea Cineastilor din Romania, sub egida clusterului EUNIC Bucuresti, este una dintre cele mai vechi si mai prestigioase initiative de acest gen din Romania si, totodata, cel mai vizibil si longeviv proiect al Institutului Cultural Roman . Editia 2015 a consemnat recorduri atat in privinta numarului de pelicule europene difuzate (56), cat si al numarului de orase care au gazduit proiectii (5), respectiv al numarului de spectatori (peste 10.000).

Selectia filmelor prezentate la FFE este facuta cu sprijinul ambasadelor si al centrelor culturale ale tarilor europene din Bucuresti. Fiecare editie are parte de un ambasador onorific – un regizor roman, care creeaza un videoclip original de prezentare a festivalului. Ambasadorul onorific al FFE 2015 a fost Tudor Giurgiu, regizor si director al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Festivalul Filmului European mai are o particularitate: de 19 editii, debuteaza de Ziua Europei, celebrand creativitatea cinematografica a continentului si oferind spectatorilor „o oportunitate unica de a intelege mai bine episoade istorice sau curente, de a sparge stereotipurile despre natiunile noastre” (Tudor Giurgiu).

Popularitatea de care se bucura in Romania Festivalul Filmului European face din acest eveniment un real model de succes. Ultimele doua editii au insemnat pe de o parte o renastere pe plan national (editia a 19-a s-a desfasurat in Bucuresti si alte patru orase din Romania) si, pe de alta parte, iesirea dintre granitele Romaniei – prin sectiunile din Republica Moldova si Ucraina, organizate sub egida EUNIC.

Eveniment FFE la Strandbar Herrmann din Viena

Evenimentul FFE de la Strandbar Herrmann (Herrmann Park, 1030, Viena) are loc inaintea galei de premiere si va incepe cu trecerea in revista a videoclipurilor de prezentare a Festivalului Filmului European realizate de ambasadorii onorific ai fiecarei editii. Sunt regizori din asa-numitul nou val al cinematografiei romanesti, precum Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crisan, Radu Jude, Radu Muntean, Catalin Mitulescu, Adrian Sitaru si Tudor Giurgiu.

Vor urma discutii in cadrul carora organizatorii si invitatii lor vor dezvalui elemente importante ale modelului de festival organizat in Romania. Printre participanti se vor afla cineasti romani care au colaborat la diferite editii ale Festivalului Filmului European: reprezentanti ai echipei filmului care a deschis editia 2015 a FFE, Acasa la tata (actrita Ioana Flora si regizorul Andrei Cohn) si ai filmului Aferim! (actorul Toma Cuzin si producatoarea Ada Solomon), Radu Boroianu,presedintele Institutului Cultural Roman, Liviu Jicman, vicepresedintele Institutului Cultural Roman, Irina Cornisteanu, director al Institutului Cultural Roman de la Viena si vicepresedinte EUNIC Austria.

Inedit: licitatie cu obiecte de recuzita ale filmului Aferim!

Un moment inedit oferit de organizatorii FFE la Viena, cu ocazia Let’s CEE Film Festival, va fi licitatia cu obiecte de recuzita ale filmului Aferim!. Este vorba despre o balanta de fier, trei cruci de raspantie, jugul de picioare al lui Carfin. In urma unui parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, suma obtinuta in urma licitatiei va fi directionata catre programul de burse academice pentru studierea sclaviei rome „500 de ani de sclavie”.

Filmul Aferim! (r. Radu Jude, 2015) va avea trei difuzari la Let’s CEE (8 octombrie, ora 19.00 la Urania Kino; 9 octombrie, ora 16.30 la Village Cinema 3; 10 octombrie, ora 21.15 la Actor’s Studio 1) in prezenta actorului Toma Cuzin si a producatoarei Ada Solomon, in cadrul competitiei de lungmetraje. Unul dintre cele mai ample proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, pelicula tanarului regizor roman invita publicul sa constientizeze, la 200 de ani distanta, realitatea unei istorii incomode. Aferim! este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca in 1835. Zapciul Costandin, insotit de fiul sau, cauta un rob fugar. Filmul a primit Ursul de Argint la editia din acest an a Festivalului International de la Berlin.

LET´S CEE Film Festival prezinta in perioada 1-11 octombrie, la Viena, 118 productii cinematografice din Europa Centrala si de Est, incluzand regiunea Caucazului si Turcia, majoritatea filmelor fiind prezentate in premiera in Austria. In afara de Aferim! si Acasa la tata – prezentat in competitie la sectiunea „promising debuts“, alte trei productii romanesti concureaza pentru un premiu la Let’s CEE: Box (lung metraj, regia Florin Serban), Chuck Norris vs. comunism (documentar, regia Ilinca Calugareanu) si Pasaport de Germania (documentar, regia Razvan Georgescu).

Festivalul se va incheia cu un concert al Fanfarei Transilvania.