Revista presei internaţionale – 10 octombrie 2015

Uniunea Europeană caută soluţii la criza refugiaţilor. Ruta vest-balcanică a imigraţiei, care traversează Turcia, Macedonia, Serbia, Croaţia şi Ungaria, a devenit una dintre cele mai mari rute migratorii din UE – relevă „EU Observer”. „Părerile sunt diferite, tensiunile sunt din ce în ce mai mari, echilibrul este delicat, dar dorinţa de cooperare este la fel de intensă, scopul fiind unul singur: încetinirea afluxului de imigranţi” – comentează ziarul european, consemnând reuniunea miniştrilor de interne şi externe ai statelor membre ale UE. Potrivit publicaţiei, miniştrii europeni au convenit în primul rând asupra măsurilor care ţin de gestionarea graniţelor şi acţiunile împotriva crimei organizate.
„De săptămâna viitoare, statele membre ale grupului celor 4 de la Vişegrad pot începe cooperarea privind gestionarea graniţelor”, a declarat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, citat de publicaţia „Portfolio” de la Budapesta. „Premierii celor patru state membre ale grupului Vişegrad urmează să stabilească aspectele finale ale unui acord, precum şi numărul de poliţişti, soldaţi şi alte mijloace necesare în eforturile de soluţionare a crizei imigranţilor, detalii care vor fi prezentate în cadrul summitului de săptămâna viitoare al Consiliului European” – adaugă „Portfolio”. Citându-l încă o dată pe ministrul ungar de externe, ziarul conchide: „Un acord ar reprezenta un exemplu pentru UE, pentru că dacă patru state pot colabora, atunci toate cele 28 de state membre ale UE pot face la fel”.
Problema refugiaţilor depinde foarte mult de rezolvarea conflictului din Siria. Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a avut o întrunire la Madrid cu omologul său spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo, cu care a discutat despre soluţii la criza din Siria, notează AFP. Cei doi au spus că instaurarea păcii în Siria depinde în primul rând de cooperarea şi participarea SUA şi a Rusiei. „SUA, Rusia şi alte state din regiune, în primul rând Iran şi Turcia, trebuie să coopereze în lupta împotriva unui duşman comun: gruparea Statul Islamic” subliniază agenţia turcă de ştiri Anadolu, citând declaraţiile ministrului Steinmeier. La rândul său, ministrul spaniol de externe a declarat, potrivit agenţiei de ştiri Kuna, că „preşedintele sirian Bashar al-Assad nu poate fi parte a unei soluţii politice în Siria” şi că „tranziţia în Siria trebuie să se bazeze pe secularism şi respectul faţă de minorităţi.”
Comitetul Nobel continuă decernarea prestigiosului premiu. Pentru acest an, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unui grup de membri ai unor organizaţii ai societăţii civile din Tunisia – notează „The Guardian”. Este vorba de: Organizaţia sindicală generală, Confederaţia industriilor, comerţului şi manufacturii, Liga drepturilor omului şi Ordinul avocaţilor. Ziarul britanic citează din motivaţia decernării: „Premiul a fost acordat pentru contribuţie decisivă la construirea unei democraţii pluraliste în Tunisia. Este decernat în semn de încurajare a poporului tunisian care, în ciuda provocărilor majore, a acţionat pentru fraternitate naţională şi, speră Comisia Nobel, va servi drept model de urmat de către alte state”.

RADOR (9 octombrie) – Magda Baciu