2015. október 12

Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt új elnöke

A vasárnapi választáson a szavazatok mintegy 96%-val az egyetlen jelöltként induló Liviu Dragneat választották a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé. A szavazáson a részvételi arány 80 százalékos volt. A párt történelmében először fordult elő, hogy vezetőjét, az 500 ezer párttag közvetlen szavazással és nem kongresszus keretében, a pártagok képviselői választják meg. A román közszolgálati rádió tudósitója szerint a választás eredményét hivatalosan a nap folyamán közlik. Liviu Dragnea kijelentette, hogy tétovázás nélkül teljesiti vállalásait, még akkor is, ha kiváltja a szociáldemokraták elégedetlenségét. Mint hozzáfűzte, a PSD október 18-i kongresszusán politikai programot terjeszt elő, amely egyaránt tartalmazza az utóbbi években elkövetett tévedéseket és az elért eredményeket. A párton belüli választás győztesét a PSD hétvégi kongresszusán erősitik meg tisztségében és ugyanakkor választják meg a párt új vezetőségét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

A kormány napirendjén szerepel a közszferában dolgozók bérezésére vontakozó törvénytervezet

A szerdai kormányülésen valószinüleg napirendre tűzik a közszferában dolgozók bérezésére vontakozó törvénytervezetet. A dokumentum csaknem teljesen elkészült és a kormány igérete szerint a hónap végéig elfogadja. A szakszervezetekkel megvitatott tervezet szerint a tanárok és más költségvetési kategória – összesen mintegy 1,2 millió személy – jelentős béremelésbe részesül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

Tiltakoznak a liberálisok a parlamentben

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi és képviselőházi frakciói Valeriu Zgonea házelnök irodája előtt tiltakoznak amiatt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elodázza a levélszavazásra vonatkozó törvénytervezet elfogadását. A liberálisok a képviselőház állandó bürójának gyűlésterme előtt tiltakoznak és azt kérik Valeriu Zgonea képviselőházi elnöktől, hogy tűzze napirendre a leválszavazásra vonatkozó törvénytervezetet. Alina Gorghiu, a PNL társelnöke kijelentette, hogy a szociáldemokraták továbbra is elodázzák az emlitett törvénytervezet elfogadását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

Az ankarai robbantás áldozatai között nincsenek román állampolgárok

A román külügyminisztérium közlése szerint a török hatóságok által szolgált információk alapján a két nappal ezelőtt Ankarában történt robbanás áldozatai között nincsenek román állampolgárok. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Törökországban tartózkodó román állampolgárok nem fordultak  segitségért Románia ankarai nagykövetségén működő  konzuli hivatalhoz. A török hatóságok által rendelkezésre bocsátott első információk szerint az áldozatok azonositása folyamatban van. A törökországi román diplomácia állandó kacsolatban van a török hatóságokkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

Hadgyakorlatot tart a román hadiflotta a Fekete-tenger nemzetközi vizein

Hadgyakorlatot tart a román hadiflotta az Egyesült Államok, Bulgária és Ukrajna haditengerészetének részvételével a Fekete-tenger nemzetközi vizein.  A román közszolgálati rádió tudósitója szerint e közös művelet  az Atlantic Resolve fedőnevű állandó rotációs hadgyakorlat része, amelyet a Krím-félsziget tavaly márciusi Oroszországhoz csatolása után a kelet-európai NATO-tagok és NATO-partnerek védelmi készültségének fokozása céljából indítottak el. Román részről két hadihajó, egy Puma helikopter és két MiG-21 típusú katonai repülőgép, amerikai részről a Porter romboló, illetve egy P-3C Orion típusú tengerészeti felderítő és tengeralattjáró-vadász repülőgép, ukrán és bolgár részről pedig egy-egy fregatt vesz részt a gyakorlatokban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

 Andrei Demeny