Stoltenberg: Rusia poate juca un rol constructiv în lupta contra Statului Islamic

Puternicul potenţial al NATO constituie baza pentru relaţii pragmatice cu Federaţia Rusă, a declarat şeful Alianţei Nord-Atlantice.
Forţele militare ruse trebuie să contracareze gruparea teroristă Statul Islamic pe teritoriul Siriei, iar nu să-l susţină pe preşedintele Bashar al-Assad, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, răspunzând astfel la întrebările deputaţilor europeni, în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Alianţei Nord-Atlantice, eveniment ce are loc la Stavanger, în Norvegia. „Referitor la întrebarea în ce constă rolul constructiv al Rusiei în Siria, voi afirma că Federaţia Rusă nu trebuie să-l sprjine pe Assad, ci să lupte contra Statului Islamic din Irak şi Levant (ISIS – numele iniţial al grupării), a spus Stoltenberg. În acest moment, problema constă în faptul că partea rusă nu şi-a concentrat eforturile pe contracararea ISIS, ci pe lupta contra opoziţiei moderate şi pe sprijinul acordat regimului Assad. Acest lucru poate doar să prelungească războiul”.
Potrivit fostului șef al Guvernului norvegian, Rusia ar trebui să facă, de asemenea, eforturi pentru a reduce la minimum probabilitatea incidentelor provocate de forţele militare ruse cu forţele coaliţiei din ţările occidentale, care acţionează în Siria. „În general, toate părțile trebuie să caute o soluție politică pentru conflictul din această țară. Toate statele care participă la operaţiuni şi care susţin unele grupări sau altele trebuie să ia parte la un dialog amplu, inclusiv Iranul şi Rusia. Războaiele nu se finalizează pe câmpurile de luptă, ci la masa negocierilor – mai devreme sau mai târziu. Întrebarea este cât timp mai trebuie şi câţi oameni vor mai muri. Misiunea noastră este ca părţile să se aşeze la masa negocierilor cât mai repede posibil pentru că războiul a adus deja destul de multe suferinţe”, a subliniat Stoltenberg.
El a precizat că nu există nicio contradicție între „a fi puternic şi, în acelaşi timp, a realiza cooperarea cu Federația Rusă”. „Dimpotrivă, eu cred că marele nostru potenţial constituie baza pentru o relație constructivă cu Rusia”, a spus Stoltenberg. Cu toate acestea, el a reafirmat că „nu există nicio îndoială” că această cooperare nu înseamnă că NATO va oferi libertate totală pentru acţiunile Federaţiei Ruse. „Pe măsură ce ne apropiem de summitul de la Varșovia, estimăm consecințele pe termen lung ale crizei actuale în relațiile noastre cu Rusia”, a declarat secretarul general al NATO.
Vladimir Putin a apreciat primele rezultate ale operaţiunilor Federaţiei Ruse în Siria, dar crede că esenţial rămâne procesul politic.
Corespondent TASS Iurii Mihailenko.

(www.tass.ru – 12 octombrie)