Epava unei nave de război legendare, găsită din întâmplare

O navă de război legendară, care a făcut parte din flota regelui Henric al V-lea, a fost găsită din pură întâmplare de un istoric.
Dr. Ian Friel se documenta pentru o carte pe tema flotei regelui, când a descoperit într-o fotografie ceva ce l-a intrigat. Recent, la 30 de ani distanţă, s-a descoperit că în acel loc se afla, îngropată în mal, în râul Hampshire, nava de război „Holigost”, una dintre cele mai vestite ambarcaţiuni de război ale acelor vremuri. Aceasta era una dintre cele patru super-nave ale regelui, relatează Daily Mail.
Veche de 600 de ani, aceasta a fost folosită de rege în războiul contra Franţei. Această navă a participat la cele mai importante bătălii din Războiul de 100 de ani.
Istoricul declară că la momentul respectiv, privind o fotografie făcută de sus, a fost intrigat de o ridicătură a malului în formă de „U”. Deşi istoricul era convins că sub mal e o epavă, la momentul respectiv şi nici mulţi ani după nu au existat fonduri pentru dezgroparea epavei. Abia acum, după 30 de ani, autorităţile s-au lăsat convinse să investigheze locul.
Vasul avea un echipaj format din 200 de marinari şi transporta un număr mare de soldaţi. A fost folosit din 1416 până în 1420.
Pentru construcţia sa a fost nevoie de 3.700 de arbori. Vasul transporta în mod curent şapte tunuri, pe lângă alt echipament militar. Nava oglindeşte, prin ornamentele folosite, atât ideile politice ale regelui, cât şi pe cele religioase. În anii ’30, în râul Hamble a mai fost descoperită o navă din flota aceluiaşi rege.

www.independent.md – 13 octombrie

Ada Ionescu