Pensionarii din sistemul public de pensii vor beneficia de indemnizaţie actualizată în mod unitar

Pensionarii din sistemul public de pensii, membri ai uniunilor de creaţie legal constituite vor beneficia de indemnizaţie actualizată în mod unitar. Prevederea a fost necesară întrucât unele direcţii judeţene aplicau în mod diferit actualizarea indemnizaţiei în funcţie de modificarea punctajului anual sau a punctului de pensie. Senatorul PNL Marius Paşcan spune că proiectul de lege este unul necesar şi completează vidul legislativ din acest domeniu.
Marius Paşcan: Este absolut necesar să promovăm acest proiect şi cu aceste modificări, câtă vreme tocmai se aplică neunitar. Unele direcţii de muncă şi pensii din ţară recunosc şi admit că trebuie updatat punctul de pensie în funcţie de cum se modifică valoarea acestuia, şi altele, nu. Prin urmare, unii membri ai uniunilor de creatori beneficiază de un upgrade la punctul de pensie corelat cu ce se întâmplă din punct de vedere legislativ şi actualizat, şi alţii, nu. Şi nu lămureşte nimeni chestiunea. Era o chestiune pur de legalitate şi de completare a legii.
Realizator: Legislaţia prevede că acest cuantum al indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50 la sută din pensia cuvenită titularului, dar nu poate depăşi două salarii brute pe ţară garantate în plată. Guvernul nu susţine propunerea legislativă, dar actul normativ a primit votul reprezentanţilor tuturor grupurilor parlamentare. Senatul este prima Cameră sesizată, iar proiectul de lege va merge acum spre dezbatere şi vot în Camera Deputaţilor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 octombrie