Norvegia va returna în Rusia imigranţi sirieni

Norvegia va returna în Rusia imigranţi sirieni, care sosesc pe teritoriul său prin frontiera norvergiano-rusă din regiunea Murmansk, dacă înainte de a pătrunde pe teritoriul său, au staţionat în Rusia, a comunicat ministrul justiţiei şi al securităţii sociale de la Oslo, Anders Anundsen, unui corespondent al TASS. S-a constatat că printre refugiaţi sunt persoane care locuiesc de ani de zile în Rusia şi acum se folosesc de valul migrator pentru a-şi căuta condiţii mai bune de viaţă în Norvegia, unde eforturile sociale sunt mai mărinimoase.

Potrivit ministrului norvegian, aceste persoane nu fug de război, sărăcie sau foame şi nu există nici un motiv ca Norvegia să le ofere acoperiş, după ce au beneficiat de el în Rusia. Numai în cursul săptămânii trecute 378 sirieni au traversat frontiera norvegiană prin Punctul de frontieră Storskog. Unele dintre aceste persoane au locuit chiar 12 ani în Rusia, ceea ce înseamnă că ele au părăsit Siria îninte de război.

Returnarea sirienilor vizaţi se va face în conformitate cu acordul privitor la readmisia cetăţenilor din state terţe şi a persoanelor fără cetăţenie, semnat de Rusia şi Norvegia în anul 2007. Mass-media a semnalat începând din această vară că arabii şi-au deschis prin Rusia o cale mai ieftină şi mai sigură decât via Grecia şi Italia, pentru a pătrunde în Europa de Nord.

www.segabg.com – 15 octombrie