Parlamentul Republicii Moldova i-a ridicat imunitatea fostului premier, Vlad Filat

La Chişinău, preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a anunţat că renunţă la funcţia de lider al formaţiunii, după ce Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a parlamentului s-a pronunţat, cu opt voturi pentru şi trei împotrivă, în favoarea ridicării imunităţii sale parlamentare. Conducerea PLDM va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ. Vlad Filat a respins acuzaţiile că ar fi primit mită pe când era prim-ministru pentru a facilita devalizarea Băncii de Economii, de unde a dispărut un miliard de dolari. Mariana Vasilache de la Radio Chişinău transmite.

Reporter: Procurorul general Corneliu Gurin a declarat că a prezentat probe pe care le consideră convingătoare şi că zilele trecute a fost transmis un dosar în instanţă care are conexiuni cu cauza iniţiată pe numele lui Vlad Filat. Potrivit procurorului, un vot negativ în parlament va bloca şi va suspenda ancheta pe această pistă. În replică, Vlad Filat a declarat că era pregătit pentru un asemenea scenariu şi a menţionat că ar fi vorba de un dosar politic. El a făcut trimitere la vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, unul din rivalii săi politici, care ar controla sistemul de justiţie din Republica Moldova.

Procurorul general Corneliu Gurin nu a exclus că se va adresa pentru retragerea imunităţii şi a altor deputaţi şi a spus că frauda din sistemul bancar nu s-a produs cu participarea unui singur om. Ridicarea imunităţii şi arestarea lui Vlad Filat ar putea duce la destrămarea alianţei de guvernare din Republica Moldova şi la alegeri anticipate. Parlamentul a fost înconjurat de dimineaţă de aproximativ 2.000 de protestatari, majoritatea vorbitori de limbă rusă, organizaţi de două partide pro-ruseşti, cel al socialiştilor şi cel al controversatului om de afaceri Renato Usatîi. Sediul parlamentului a fost înconjurat de cordoane de poliţişti, dotaţi cu echipamente speciale, inclusiv poliţişti călare. Din cauza acestor proteste a fost bolcată şi circulaţia pe mai multe străzi din centrul Chişinăului. La această oră, însă, protestul a scăzut din intensitate, rămânând câteva sute de manifestanţi.

Realizator: Cu puţin timp în urmă, parlamentul de la Chişinău i-a ridicat imunitatea fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 octombrie