Masculi bisexuali, vertebre gigant şi alte curiozităţi despre girafe

* Numele de girafă provine din arabă (zarafa) şi înseamnă „cea mai înaltă dintre toate” sau „cea care păşeşte repede”. În limbile europene termenul este derivat din varianta medievală „girrafa” din franceză.

* Prima girafă a fost adusă în Europa de romani, mai precis de Iuliu Cezar, în anul 46 î.Hr.

* Există nouă specii de girafă, iar populaţia actuală pe glob este de 80.000 de animale. Cu toate acestea, multe din cele nouă specii mai au doar câteva sute de exemplare rămase.

* O girafă adultă ajunge la o înăţime de până la 6 metri, numai gâtul măsurând 2 metri. În ciuda lungimii, gâtul unei girafe are acelaşi număr de vertebre ca al omului, şapte, însă acestea sunt foarte mari, având circa 28 de centimetri. giraffe-main_1161152a

* Nu doar gâtul girafelor este foarte lung, ci şi limba acestora, care atinge 50 de centimetri. Masculii o utilizează şi pentru a gusta urina femelelor înainte de împerechere.

* Inima unei girafe este şi ea foarte mare, are 61 de centimetri şi cântăreşte aproape 11 kilograme. Tensiunea arterială a girafelor este dublă faţă de cea a omului, necesară pentru a permite sângelui să ajungă la extremităţile corpului, iar ritmul cardiac ajunge la 150 de bătai pe minut, în repaus. O problemă pe care o pot avea atunci când stau cu capetele aplecate este cantitatea mare de sânge care staţionează în zona capului. Dar, în partea superioară a gâtului, girafele au o reţea de vene şi artere numită rete mirabile care împiedică excesul de flux sanguin să ajungă la creier. La nivelul jugularei au de asemenea o serie de valve care controlează acest aspect.

* Spre deosebire de majoritatea mamiferelor, girafele dorm foarte puţin, între 30 de minute şi 4 ore în decurs de o zi, dar în reprize de 10 minute, uneori chiar în picioare.

* Girafele au pielea extrem de groasă şi de culoare gri. Acest lucru le permite să se strecoare printre arbuştii cu spini fără probleme. Blana girafelor are şi ea nişte proprietăţi unice, cocktailul de substanţe antiparazitare pe care îl conţine fiind extrem de eficient, dar şi extrem de urât mirositor.

* Girafele adulte consumă în jur de 34-63 de kilograme de hrană pe zi, de obicei frunze, iarbă, arbuşti, fructe. Dar, de multe ori, girafele au fost observate în timp ce lingeau carnea unor animale moarte. Dacă o girafă consumă suficiente vegetale, poate rezista fără apă chiar şi câteva luni, necesarul fiind asigurat din hrană.

* Perioada de gestaţie a girafelor este foarte lungă, de aproape 15 luni. Puii cântăresc la naştere aproape 70 de kilograme şi au parte de o cădere nedorită de la aproape 2 metri pentru că girafele nasc stând în picioare. Girafele şi rudele lor, okapi, sunt singurele mamifere rămase pe Terra care mai au ossicoarne, un soi de corniţe acoperite cu piele. Şi, spre deosebire de alte cornute, girafele vin pe lume având deja aceste podoabe.

* Girafele pot atinge o viteză de aproape 64 de km/oră pe distanţe scurte, dar pot menţine o medie de 48 de km/oră alergând câţiva kilometri. Deşi par blajine, girafele sunt perfect capabile să goneasca prădătorii care vor să le atace. Este nevoie de obicei de mai mulţi lei pentru a pune la pământ o girafă. Crocodiilii sunt duşmanii lor cei mai temuţi, aceştia profitând de obicei de poziţia animalului atunci când se adapă. Dar, o lovitură de copită a unei girafe poate sfărâma cu uşurinţă craniul unei feline. Cu toate că nu au prea mulţi prădători, doar 25-50% dintre girafe reuşesc să ajungă la maturitate în sălbăticie.

* Masculii girafă sunt  bisexuali. Aproximativ jumătate dintre ei au raporturi sexuale şi cu masculi, nu doar cu femele. Aceştia au chiar şi un preludiu în timpul căruia îşi ating gâturile, gest confundat uneori cu lupta lor pentru femele, care are loc înaintea împerecherii.

www.todayifoundout.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă