„Aici Radio Novi Sad!”

de Octavian Silivestru
de Octavian Silivestru

Datorită minorităţii române care trăieşte în Voievodina, autorităţile iugoslave au aprobat difuzarea la Radio Novi Sad a unor emisuni în limba română. Prima emisiune în limba română a fost difuzată la 29 noiembrie 1949. În anii care au urmat, durata emisiunior s-a mărit, ajungându-se la mai multe emisiuni pe zi. În Arhiva de istorie orală – Radio România se păstrează înregistrate amintirile lui Ion Marcovicean, primul redactor-şef al secţiei române de la Radio Novi Sad.

radio novisadRadio Novi Sad a fost inaugurat la 29 noiembrie 1949. Prima emisiune s-a transmis cu ajutorul unui emiţător de 0,5 Kw şi s-a auzit numai într-un sat din apropierea Novi Sadului. Emiţătorul acesta, de provenienţă germană, ca o cutie, era trofeu de război. După discursul inaugural au urmat alte programe, printre care şi o emisiune în limba română. Treptat, s-au adus emiţătoare mai puternice care au acoperit toata Voievodina şi tot Banatul. La început, în Secţia română, am fost doar eu, Simion Seroga şi Cătălina Madgearu – care a fost crainică. Noi trei am făcut prima emisiune în limba română. În 1950 m-am căsătorit, soţia mea a ştiut dactilografie şi, deci, am avut şi dactilografă. Eu am fost timp de douăzeci şi cinci de ani redactor-şef. La primele emisiuni, ne bizuiam pe informaţiile transmise de Agentia de ştiri Tanjug. Pe măsură ce redacţia s-a mărit, ne-am dus pe

studio radio novisad
Moment de la înregistrarea primei emisiuni ,,Evantai distractiv în studioul Postului de Radio Novi Sad. Sursa: www.libertatea-publicatii.rs

teren şi am cules informaţii, am făcut interviuri cu ţărani, cu producători, cu intelectuali. Cele mai ascultate emisiuni au fost: „Emisiunea pentru ascultătorii de la sate”, „Despre viaţa comorilor noastre”, „Ştiinţă şi tehnică”, „Părinţi şi copii”, „Edificarea socialismului”, „Cultură şi amatorism”. Aceste emisiuni se adresau, în special, românilor din Voievodina, dar, indirect, era un raspuns la propaganda Biroului Informativ, care spunea că Iugoslavia a trădat socialismul, că Tito e trădător …

La început, am avut program dimineaţa, la ora 5,45. Mai târziu, am avut program la ora 8.00 şi la ora 13.00 – aveam cel mai lung program, La ora 18.00 era emisiunea centrală, când erau difuzate materialele de politică externă, ştiri din lumea largă. Era o emisiune care dura 20 sau 25 de minute. La ora 22.00 era o emisiune mai mult sau mai puţin ideologică, care ţinea piept atacurilor din partea Uniunii Sovietice, din partea lui Stalin.

Majoritatea emisiunilor erau transmise în direct, în special cele de la 18.00 şi de la 22.00. Pentru muzica românească am folosit discuri pe care le-am adunat cu rucsacul în Banat.

De-a lungul anilor am primit destule scrisori din România, majoritatea de laudă.

[Interviu telefonic la Belgrad realizat de Octavian Silivestru, 31.08.1999]