2015. október 20

Klaus Iohannis államfő az IMF-küldöttséggel találkozik

Klaus Iohannis államfő kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével találkozik. Az IMF-delegáció Bukarestben tesz látogatást a jövő évi költségvetés tervezetének kormánnyal való megvitatása érdekében. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis a Cotroceni palotában fogadja e nemzetközi pénzintézmény küldöttségét, élén Andra Schaeschter-el, az IMF romániai fődelegátusával. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a múlt héten kijelentette, hogy az IMF küldöttségével megvitatják egy új egyezmény megkötésének lehetőségét is a román gazdaság megvédése érdekében a pénzügyi piac esetleges sokkjaitól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

Bogdan Aurescu Izraelbe és Palesztinába látogat

Bogdan Aurescu külügyminiszter hétfőn megkezdte hivatalos látogatását Izraelben és Palesztinában. A román diplomáciai vezető Izraelben Benjamin Netanjahu kormányfővel, az izraeli parlament elnökével és a biztonsági kabinet tagjaival folytat megbeszéléseket. Ugyanakkor találkozik Riad Al-Malki palesztin külügyminiszterrel és Rahmi Hamdallah kormányfővel.  A megbeszélések középpontjában a kétoldalú kapcsolatok megerősitése és különböző területeken – beruházás, energia, turizmus és mezőgazdaság – való együttműködés szerepel. A román külügyminiszter a Yad Vashem emlékmúzeum tagjaival, illetve a Romániából származó izraeli közösség tagjaival is találkozik. Palesztinában a román magas rangú tisztségviselőt Mahmud Abbas elnök fogadja, tájékoztatott a külügyi közlemény, mely szerint Bogdan Aurescu látogatása jó alkalmat termet a jövőbeli kétoldalú találkozások programjának kijelölésére, az együttműködési perspektivák megvitatására a különböző, közös érdekű területeken, valamint a román-palesztin kormányközi bizottság újabb összejövetelének a jövő esztendő első részében való megszervezésével kapcsolatos részletek  megvitatására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

A szenátus elfogadta a levélszavazásra vonatkozó törvénytervezetet

A szenátus széles többséggel fogadta el a levélszavazásra vonatkozó törvénytervezetet. A dokumentumot 117 szavazattal, 10 ellenében fogadták el. Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke a törvénytervezet ellen szavazott. Tăriceanu azt javasolta, hogy Románia a német modellt alkalmazza, mely szerint az állampolgárnak hat hónappal a választások időpontja előtt be kell jegyeztetnie magát a konzuli hivatalnál. A szenátus elnöke figyelmeztetett, hogy e törvényt megtámadják az alkotmánybiróságon. „Az alkotmány egyik cikkelye kimondja, hogy a szavazás egyetemes, egyenlő, közvetlen és titkos. Az ALDE fenntartja a jogot arra, hogy módositó javaslatokat terjesszen be e törvénytervezetre vonatkozóan, megpróbálva leegyszerűsitett változatot javasolni”, mondotta Tăriceanu. Ion Popa, a Nemzeti Liberális Párt szenátusi frakciójának elnöke üdvözölte a szavazás eredményét, kijelentve, hogy a „liberálisok teljes mértékben támogatják e tervezetet, hiszen egy olyan dokumentumról van szó, amelyet a román állampolgárok már rég óta várnak”. A tervezetet a betrjesztett formában nem támogatja az RMDSZ sem. Tánczos Barna szenátor szerint a dokumentum több része kérdőjeles és az állampolgárokat nem részesiti egyenlő bánásmódban. „A szavazatnak titkosnak kell lennie. Milyen mértékben szavatolja a levélszavazás az állampolgárok számára a titkos szavazatot? Egyenlő bánásmódban részesiti az itthoni és a külföldi román állampolgárokat?”, tette fel a kérdést az RMDSZ-szenátor. A szociáldemokrata szenátorok egyetértettek a törvénytervezettel és a dokumentum támogatását azzal indokolták, hogy a külföldi román állampolgároknak tett igéret teljesitéséről van szó, s következésképpen a PSD-UNPR csoport (Szociáldemokrata Párt és a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség) megszavazza e tervezetet”, mondotta Mihai Fifor, a szociáldemokrata szenátorok lidere. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

A szenátus elfogadta az erdészeti őrség létrehozására vonatkozó sürgösségi kormányrendeletet

A szenátorok elfogadták erdészeti őrség létrehozására vonatkozó sürgösségi kormányrendeletet. A sürgösségi rendeletben az erdészeti őrség létrehozását azzal indokolják, hogy az illegális fakitermelés évente  az állami költségvetésnek mintegy 250 millió euró értékre tehető kárt okoz. A Legfelsőbb Védelmi Tanács nemzetbiztonsági kérdésnek minősitette az illegális fakivágást. Tánczos Barna RMDSZ-szenátor úgy vélte, hogy emlitett intézkedés nem szoritja le az illegális erdőkitermelést, s véleménye szerint a megoldást egy online-rendszer létrehozása jelenti. „A jelenleg hatályos erdőradar ellenörzőrendszer hatékony. Ezzel az online rendszerrel valós időben nyomon követhető a faanyag útja”, hangsúlyozta a szenátor.  Megjegyzendő, hogy az erdőradar ellenőrzőrendszert tavaly októberétől kötelesek alkalamzni az erdészeti hivatalok és azok a gazdasági vállalkozások, amelyek fakitermeléssel,- feldolgozással és forgalmazással foglalkoznak. A felhasználók az okostelefonra vagy táblagépre telepitett ingyenes Wood Tracking alkalmazással léphetnek a programba, amely számukra egy egyedi kódot generál, amellyel meghatározzák, hogy mikor és milyen irányba indul a szállitmány. Az erdészeti őrségek jogi személyiséggel rendelkező közintézményeknek minősülnek és az erdészetért felelős központi hatóságoknak vannak alárendelve.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

Az Alfa Kartell szakszervezet felújjitotta tiltakozó akcióját

Az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség (CNS Alfa Kartell) kedden felújjitotta tiltakozó akcióját a társadalmi párbeszéd törvényének módositásának sürgetéséért. A CNS Szakszervezeti Szövetség több tucatnyi tagja kedden, 10 és 12 óra között sztrájkörséget állt a munkaügyi minisztérium székháza előtt és tiltakozásaikat a következő napokban is folytatják. A tiltakozók azzal vádolják a kormányt, hogy tudatosan késlelteti a törvény módositását, noha még a hatalom átvételekor megigérte, hogy kiigazitjta azon törvényes előirásokat, amelyek az alkalmazottakat érintik. Mi több, a hatályos törvény, amelyet a Boc-kormányzás idején felelősségvállalással fogadtak el, csaknem ellehetetleniti az alkalmazottak szakszervezetek általi képviseletét, mondotta az Alfa Kartell bukaresti szerevzeténel elnöke, Mircea Dumitriu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

A szenátus ratifikálta a Moldova Köztársasággal megkötött kölcsönegyezményt

A szenátus ratifikálta a Románia és Moldova Köztársaság között megkötött, megtéritendő pénzügyi segélyt. A dokumentum, amelyet október 7-én, Kisinyóvban irtak alá, előirányozza 150 millió euró értékű kölcsön, három részben történő folyósitását Moldova Köztársaságnak. Victor Ponta miniszterelnök kijelentette, hogy Moldova Köztársaság számára feltétlen szükséges e támogatás, mivel az Orosz Főderáció által elrendelt szankciók miatt rendkivül nehéz pénzügyi és költségvetési nehézségben van. Mircea Dobre liberális szenátor üdvözölte a kormány támogató intézkedését. A könölcsön első részét, 60 millió eurót, a kormány november végén utalja át Moldova Köztársaságnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

Rozalia Gănciulescu