Dalai Lama: Gheţarii din Tibet ar putea dispărea până în 2050

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a lansat un apel în această dimineaţă, alături de guvernul aflat în exil, prin care atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de schimbările climatice la adresa gheţarilor din zona Tibetului, care ar putea dispărea până în anul 2050.

tibet

Liderii tibetani au cerut comunităţii internaţionale să abordeze acest subiect în cadrul summitului privind schimbările climatice de la sfârşitul anului şi doresc să aibă un cuvânt de spus.
În platoul tibetan, care are cele mai mari întinderi de gheaţă după Polul Sud şi Polul Nord, temperaturile au crescut cu 1,3 grade Celsius în ultimele cinci decenii, de trei ori mai mult decât media globală, potrivit declaraţiilor liderilor.
Tibetul, ţară cu o altitudine medie de peste 4.000 de metri, este foarte vulnerabil în faţa schimbărilor climatice. Încălzirea globală a început deja să determine topirea gheţarilor care reprezintă o sursă importantă de apă pentru râurile care pornesc de aici şi deservesc aproape 1,3 miliarde de persoane.
„Platoul tibetan trebuie protejat, nu doar pentru tibetani, ci pentru menţinerea echilibrului ecologic al întregii planete. Este la fel de vital ca regiunea arctică sau Antarctica, poate fi considerat al treilea pol”, a declarat liderul budist.
Aproape 200 de ţări vor avea reprezentare la summitul climatic din decembrie de la Paris, unde se urmăreşte semnarea unui acord menit să menţină media temperaturilor globale la un nivel cu doar 2 grade Celsius mai mare decât cel al erei preindustriale.
Liderii tibetani spun că îşi doresc un acord viabil de această dată, după ce în 2009, la Copenhaga, negocierile au eşuat din cauza divergenţelor americano-chineze.

Sursa: Reuters

Traducerea: Bianca Ioniţă