Agricultura va primi cele mai multe fonduri la a doua rectificare bugetară din acest an

Agricultura va primi cele mai multe fonduri la a doua rectificare bugetară din acest an. La polul opus, Ministerul Transporturilor pierde bani, la fel şi Mediul, Energia şi Comunicaţiile. Alin Şerbănescu a consultat proiectul pe care executivul urmează să-l adopte în şedinţa specială de astăzi.
Reporter: Prin rectificarea bugetară ce ar urma să fie aprobată astăzi, guvernul intenţionează să aloce sume suplimentare în special pentru majorarea salariilor medicilor şi profesorilor, pentru asigurarea energiei termice în mai multe oraşe, pentru subvenţionarea în continuare a motorinei folosite în agricultură ori pentru despăgubirea fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei. Rectificarea este una pozitivă, ca urmare a excedentului bugetar înregistrat anul acesta, anunţa premierul Victor Ponta, cu ocazia şedinţei de guvern de marţi. El sublinia şi că această nouă rectificfare bugetară se va înscrie în ţintele asumate şi convenite cu instituţiile financiare internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte deficitul bugetului general consolidat, al cărui nivel ar urma să se situeze, la încheierea acestui an, la 1,85% din PIB.
Victor Ponta: Avem bani mai mulţi încasaţi la buget decât au fost prevăzuţi în Legea bugetului, şi ăsta este meritul ANAF-ului, în primul rând, care a combătut evaziunea fiscală, şi meritul politicilor noastre pe care le-am aprobat. Cam tot ce aţi cerut, slavă Domnului, am putut să punem în practică.
Reporter: Potrivit notei de fundamentare prezentată public de Ministerul de Finanţe, prin noua rectificare bugetară Ministerului Agriculturii ar urma să i se aloce sumele cele mai mari: 769.5 milioane de lei. În schimb, bugetul Ministerului Transporturilor ar urma să fie diminuat cu suma de 1.613 miliarde de lei. Premierul Victor Ponta a prezentat, miercuri, partidelor din coaliţia de guvernare, detaliile privind noua rectificare bugetară pe care executivul intenţionează să o aprobe astăzi.