Darth Vader i-a luat locul lui Lenin la Odesa

Mai sunt doar două luni până la premiera mult aşteptatului film „Războiul stelelor: Trezirea forţei” şi pe tot mapamondul au loc evenimente legate de subiect. O inaugurare neobişnuită a avut loc în Ucraina, la Odesa, unde statuia lui Lenin a fost înlocuită cu personajul negativ din seria „Războiul stelelor”, Darth Vader.

3500
Foto: Reuters

Vechea statuie din era sovietică a fost transformată de artistul Alexander Milov, fiind pastrătă doar structura acesteia, căreia i-a adăugat o pelerină din aliaj de titan şi celebra mască a Lordului Ordinului Sith. Lucrarea a fost începută după ce în Ucraina a intrat în vigoare legea privind demontarea tuturor simbolurilor comuniste din spaţiile publice. În capul noii statui a fost integrat un hotspot Wi-Fi care „va radia o forţă” iar Milov speră că monumentul va atrage fanii Star Wars din întreaga lume.

Foto: AFP/Getty Images
Personaje deghizate în soldaţi imperiali albi au participat la inaugurarea statuii Foto: AFP/Getty Images

În Ucraina, scena politică nu este străină de simbolurile din filmul „Războiul stelelor”. Partidul Internetului a lansat anul trecut candidatura unui reprezentant autointitulat Darth Vader pentru funcţia de preşedinte al ţării, alături de alţi candidaţi precum Chewbacca, Padmé Amidala and Yoda, fără succes în alegeri, dar spre deliciul presei.

Sursa: The Guardian
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă