Actorul Johnny Depp va cumpăra complexul istoric unde a avut loc masacrul de la Wounded Knee

Actorul Johnny Depp intenţionează să cumpere terenul pe care se află complexul istoric de la Wounded Knee şi să returneze pământul indienilor americani, într-un gest de reparaţie morală a masacrului petrecut în acest loc în 1890.

WoundedKnee2
În cadrul unui interviu pentru Daily Mail, apărut duminică, celebrul actor a dezvăluit că este dispus să cheltuie milioane de dolari pentru a repune în drepturi comunitatea indienilor americani care ar fi trebuit să fie moştenitoarea pământului.
Masacrul de la Wounded Knee a fost comis de către armata SUA pe data de 29 decembrie 1890, împotriva triburilor Lakota/Sioux Miniconjou şi Hunkpapa, lângă Rezervaţia Lakota Pine Ridge, în statul american Dakota de Sud. În timpul masacrului au fost ucişi cica 300 de amerindieni Lakota, bărbaţi, femei şi copii. De partea cealaltă au murit 25 de soldaţi americani. 20 de soldaţi americani au fost decoraţi cu Medalia Onoarei. În anul 2001, Congresul Naţional al Indienilor Americani a trimis 2 rezoluţii guvernului SUA pentru retragerea medaliilor celor 20 de soldaţi americani, precum şi recunoaşterea oficială a acestui masacru, cereri respinse chiar şi în ziua de astăzi de guvernul american.
Johnny Depp a petrecut foarte mult timp pentru a face cercetări privind diferitele triburi şi a avut consimţământul acestora atunci când a început filmările pentru cea mai recentă peliculă a sa, „The Lone Ranger”. Este foarte probabil ca acest film să stea la baza deciziei sale, dar oricare ar fi motivaţia, activismul său se bucură deja de apreciere.
Preţul de pornire al terenului de la Wounded Knee este de 3,9 milioane de dolari, sumă echivalentă cu doar o parte din ceea ce actorul câştigă de obicei pentru un film. Aşadar, nu va fi greu ca acesta să-şi ducă la bun sfârşit promisiunea.
Mau multe organizaţii din SUA consideră că achiziţionarea acestui teren va reprezenta un prim pas major în demersul de cinstire a memoriei celor ucişi acum mai bine de 100 de ani şi de respectare a adevărului istoric.

Sursa: www.trueactivist.com, www.dailymail.co.uk
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă