Spania. Premierul Mariano Rajoy a semnat dizolvarea parlamentului şi a convocat alegerile generale pentru 20 decembrie

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a semnat astăzi dizolvarea parlamentului şi a convocat, oficial, alegerile generale pentru 20 decembrie. Cu această ocazie, a făcut şi bilanţul celor patru ani de guvernare a Partidului Popular.

Corespondenţă din Madrid – Reporter: Annamaria Damian.

Reporter: Locuri de muncă, încredere şi creştere economică, sunt capitolele la care Spania trebuie să continue să lucreze.

Mariano Rajoy: Am aşezat bazele pentru viitor după primii doi ani, care au fost extrem de duri, mai ales anul 2012. În 2013, am început să creştem şi să creem locuri de muncă. Lucrurile se văd acum altfel, au crescut consumul şi investiţiile, batem recordul la turism, Spania este o ţară care a recuperat încrederea şi, deci, voi continua să mă ocup de toate aceste lucruri. În legislatura 2011-2015, guvernul Rajoy a salvat sistemul bancar, dar a mărit impozitele, a scăzut salariile funcţionarilor, a promovat o reformă a legislaţiei muncii, favorizând concedierile şi contractele temporare, dar bilanţul, după patru ani, este unul pozitiv la nivel macroeconomic. Totuşi, în continuare, Spania este una din ţările cu cel mai ridicat şomaj din Uniunea Europeană, peste 4 milioane de persoane se află în căutarea unui loc de muncă.

Realizator: Premierul spaniol respinge deocamdată ideea unui pact cu Partidul Ciudadanos în cazul că popularii ar câştiga alegerile. Ciudadanos – formaţiune conservatoare în ascensiune – ar putea fi, potrivit sondajelor, a treia câştigătoare la scrutinul din decembrie. Totodată, Mariano Rajoy spune că nu are în vedere o reformă a Constituţiei pentru a pune capăt conflictului cu regiunea Catalonia, unde formaţiunile secesioniste domină parlamentul regional.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 octombrie