Colegiul juridic franco-român de studii europene aniversează 20 de ani de existență

Colegiul juridic franco-român de studii europene, instituție de elită , recunoscută în lumea academică europeană, împlinește 20 de ani de existență, reușitele sale reprezentând totodată succesul excelentelor relații de cooperare dintre Franța și România.

Cu prilejul împlinirii a 20 ani de la înfiinţarea Colegiului juridic franco – român de studii europene, în semn de apreciere pentru contribuţia remarcabilă avută la formarea specialiştilor în domeniul juridic, care să reprezinte România la universităţi de prestigiu din lume, Președintele Klaus Iohannis a conferit instituției  Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, decretul de decorare fiind semnat pe 11 mai 2015.

Aniversarea colegiului va fi celebrată prin intermediul a două evenimente de anvergură.

Pe 6 și 7 noiembrie 2015, un colocviu internațional intitulat « 20 ans et le temps du Droit », care va reuni la București, peste 70 de personalități franceze și române de renume.

Colocviul, care va debuta vineri, 6 noiembrie, se va desfășura în Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, sector 5, București), cu începere de la ora 09.00.

Inițiativa este susținută de mai mulți parteneri, printre care Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România.

Printre participanții la acest eveniment se numără: doamna Yvonne Flour, profesor al Facultăților de Drept ale la Universității Paris I Pantheon-Sorbonne, domnul Denys Simon, profesor la Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, doamna Camelia Toader, profesoară la Facultatea de Drept și judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene,  domnul Vlad Constantinesco, profesor emerit al Facultății de Drept din cadrul Universității din Strasburg și decan al Facultății internaționale de drept comparat, domnulFlavius Baias, decan al Facultății de Drept din cadrul Universității București, domnul Corneliu Liviu Popescu, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității București și la Colegiul Juridic franco-român  de studii europene; domnul Grégoire Loiseau , director al Școlii de Drept de la Sorbona și decan al Facultății de Drept Paris I Pantheon-Sorbonne, și  domnul Didier Maus, profesor emerit al Facultății de Drept din cadrul Universității Aix-Marseille.

Jurnaliștii care doresc să adreseze întrebări participanților la colocviu au la dispoziție două intervale în cursul zilei de vineri: de la 11.10 până la 11.30 sau de la 13.00 până la 14.00.

Jurnaliștii care doresc să ia parte la deschiderea colocviului, vineri, 6 noiembrie, de la ora 09.00 sunt rugați să se acrediteze la această adresă până miercuri 4 noiembrie, ora 15.00.

Mai multe detalii despre toți participanții la colocviul « 20 ans et le temps du Droit » puteți regăsi pe site-ulwww.collegejuridique.ro/colloque-20-ans/ .

De asemenea, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Colegiului juridic franco-român de studii europene, Excelența sa domnul François Saint-Paul, va oferi o recepție la Reședința Franței , vineri 6 noiembrie, de la ora 19.30, unde presa este invitată, pe bază de acreditare (vezi detaliile de mai sus privind acreditarea). La recepție vor lua parte și studenți ai colegiului juridic franco-român de studii europene, care vor împărtăși ce înseamnă pentru ei să facă parte dintr-o instituție academică de elită.

Istoric

Colegiul juridic franco-român de studii europene este o instituție academică de elită care acordă diplome de la Universitatea din București și Universitate Paris I Pantheon-Sorbonne. Studenții săi – români, francezi, sau originari din țările din regiune Europei Centrale și de Est –  au șansa unei cariere strălucitoare în domeniul juridic, în diplomație sau în cadrul instituțiilor europene și internaționale.


Primul politician occidental care a vizitat România după căderea comunismului a fost domnul Robert Badinter, a cărui familie este originară din Basarabia. În special celebru, printre altele, pentru lupta sa pentru abolirea pedepsei cu moartea, el rămâne o figură proeminentă în domeniul juridic, economic și politic. Promoția 2003 a Școlii Naționale franceze de Magistraturii,  promoția 2009-2011 a Școlii Naționale de Administrație (ENA), 2011-2016, promoția 2011-2016 a Institutului de Studii Politice din Aix-en-Provence, promoția 2013-2014 a Școlii franceze de Barou și promoția 2011-2014 a masterului de drept al activităților economice al Universității Paris I Panthéon-Sorbonne poartă toate numele său.

Domnul Badinter, în momentul vizitei sale în România, ocupa funcțiile de Președintele Consiliului Constituțional și profesor la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne. El a lucrat pentru cooperarea franco-română în domeniul dreptului, mai ales participând în 1991 la elaborarea Constituției României și implicându-se în crearea de formări juridice franco-române.

Astfel, a luat ființă în 1994, cu sprijinul celor mai înalte autorități române și franceze, și grație implicării domnului Gérard Conac, profesor la Universitatea Paris I, Institutul Henri Capitant de Drept al Afacerilor și cooperării internaționale.

Acest Institut îi primește, în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, pe cei mai promițători tineri absolvenți români. Domnul Bogdan Aurescu, actualul ministru al Afacerilor  Externe, domnul Cătălin Predoiu, avocat și om politic român, sau domnul Corneliu-Liviu Popescu, avocat și profesor la Facultatea de Drept Universitatea București  se numărau printre acești tineri absolvenți.

Succesul Institutului este atât de mare încât din 1995, Colegiul juridic este creat de domnul Corneliu Bîrsan, la acel moment decan al Facultății de Drept din cadrul Universității din București, și de către domnul Yves Jégouzo, la acel moment președinte al Universității Paris I: Institutul este integrat în Colegiu, și nu mai este oferit un singur an, ci cinci ani de formare . În anul 2005, după introducerea sistemului Bologna , Institutul Capitant este înlocuit cu Masterul II al Colegiuluijuridic. Ulterior se a fost dezvoltat și ciclul doctoral , ceea ce duce la crearea în 2014 a Institutului juridic francofondoctoral și post-doctoral al Colegiului juridic.

Colegiul găzduiește acum o medie de 250 de studenți pe an, care primesc o vastă pregătire în drept comparat, dreptul internațional și dreptul Uniunii Europene.  Potrivit unui studiu efectuat în 2014, aproximativ 60% din absolvenții devin avocați, judecători, magistrați sau juriști în companii mari, 25% dintre ei se alătură înaltului serviciu public român(diplomație, afaceri europene …), internațional sau european. Alții aleg să urmeze o carieră de profesor -cercetător în cadrul unor universități de renume, România, Franța sau în altă parte (Colegiul Europei din Bruges, King’s College din Londra, Boston College … ).

Dacă diplomele obținute de studenți sunt de la Universitatea din Paris I Panthéon Sorbonne, cele mai prestigioaseuniversități franceze sunt membri ai Consorțiului de sprijin al Colegiului  – Paris I, Aix-Marseille, Bordeaux , Evry, Lille II,Montpellier, Orleans , Paris II Panthéon-Assas, Ouest Nanterre Paris, Poitiers, Reims, Rennes I, și Strasbourg. Aceste prestigioase instituții trimit profesorii lor cei mai reputați în România pentru misiuni educative. Unii dintre ei consideră colegiulca fiind un succes fără precedent în domeniul cooperării juridice academice.