Condiţii de admisibilitate la donarea de sânge

Apelurile pentru donarea de sânge din ultimele zile, în urma tragediei din Capitală, au adus sute de oameni la centrele de transfuzie, dar trebuie precizat că nu orice persoană este eligibilă, condiţiile de admisibilitate fiind destul de numeroase şi de stricte. Una dintre condiţiile de excludere mai puţin cunoscute este deţinerea unui tatuaj efectuat recent sau urmarea unui tratament stomatologic.

blood-donation

Potrivit Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, donatorul de sânge poate fi orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total sau componente sanguine de origine umană.

Potenţialul donator de sânge se prezintă la centrul de transfuzie cu un act de identitate valabil, în original (buletin sau carte de identitate / carnet de conducere eliberat în România / paşaport/ document provizoriu de identitate/ carnet de serviciu, în cazul militarilor).

După semnarea unui chestionar, prin care donatorul îşi dă „consimţământul informat“, urmează prelevarea de sânge din deget, pentru determinarea hemoglobinei, glicemiei, grup si Rh.

Urmează consultaţia medicală care constă în măsurarea tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace, cântărire, verificarea chestionarului, completarea fişei cu istoricul medical al potenţialului donator, recomandări. În urma acestei examinări, medicul decide dacă persoana este eligibilă pentru donarea de sânge.

Este foarte important ca informaţiile furnizate de donator în chestionar şi la consultaţia medicală să fie adevărate!

Pregătire

Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantităţi de 450 ml în decurs de 8-10 minute. Dimineaţa, înainte de recoltare, donatorul poate consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun frugal, legume, fructe. Nu trebuie să fumeze înainte şi după donare timp de minim o oră. De asemenea, donatorul trebuie să fie odihnit în momentul în care se prezintă la centru.

Condiţiile de eligibilitate pentru donatorii de sânge

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale,boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

hepatită (de orice tip)
TBC
sifilis
malarie
epilepsie si alte boli neurologice
boli psihice
bruceloză
ulcer
diabet zaharat
boli de inimă
boli de piele: psoriazis, vitiligo
miopie forte peste (-) 6 dioptrii
cancer

Există criterii de excludere permanentă sau temporară pentru donatori.

Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat sau persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare nu sunt admise sub nici o formă.

Criterii de excludere temporară: boli infecţioase (gripă, infecţii bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

Sursa: Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti (http://ctsbucuresti.ro)

Bianca Ioniţă