Proiecții de film românesc la Alicante

Institutul Cultural Român de la Madrid, Universitatea din Alicante și Muzeul de Artă Contemporană din Alicante (MACA) organizează în perioada 3 noiembrie – 15 decembrie un ciclu de film românesc. Această s elecție de filme își dorește să reprezinte punctul de plecare pentru o dezbatere cu privire la cinematografia românească a ultimelor două decade: există cu adevărat o explozie cinematografică românească, filmele răspund preocupărilor societății sau doar așteptărilor juriilor festivalurilor ?

Madre-e-hijo-Cartel

Selecția include unele dintre cele mai premiate filme românești precum 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, regizat de Cristian Mungiu și recompensat cu Premiul Palme d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2007 și Premiul Goya pentru cel mai bun film european în 2009 ori Poziția copilului, regizat de Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2013.

Timp de șase săptămâni, în fiecare marți, spectatorii vor putea asista la proiecția unui film românesc la Muzeul de Artă Contemporană din Alicante, urmată de o dezbatere condusă de un jurnalist, universitar sau realizator de film. Ciclul de film va debuta în data de 3 noiembrie cu pelicula Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006), în regia lui Cătălin Mitulescu, și cu o dezbatere animată de criticul de film Javier H. Estrada, programator și membru al Consiliului de redacție al revistei Cai mán Cuadernos de cine , revista omoloag ă a celebrei reviste franceze Cahiers du cinéma.

Seria proiecțiilor continuă cu filmele 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (r: Cristian Mungiu, 2007), Filantropica (r: Nae Caranfil, 2002), Despre oameni și melci (r: Tudor Giurgiu, 2012) și se încheie în data de 15 decembrie cu pelicula Poziția copilului. În cadrul acestui ciclu de filme va fi difuzată și pelicula Se lasă noaptea peste India, o producție Spania – România – Suedia – Turcia – India semnată de regizorul spaniol Chema Rodríguez cu actrița Clara Vodă în rolul protagonistei. Cadre didactice ale Universității din Alicante, respectiv Cătălina Iliescu Gheorghiu, traducător și profesor titular la Departamentul de Traducere și Interpretariat, Israel Gil, coordonator al programului „Aula de Cineˮ și Delia Pordan Nicolau, profesor de limba română și traductologie, dar și regizorul de filme documentare Vincente Pascual și producătoarea peliculei Se lasă noaptea peste India, Dora Sales, vor conduce discuțiile cu publicul după vizionarea producțiile prezentate.

Dacă e festival, e și film românesc

În luna noiembrie, alte patru festivaluri din Pensinsula Iberică proiectează pelicule românești. Astfel, în cadrul Festivalului de Film European de la Sevilla, ce se derulează în perioada 6-14 noiembrie, vor fi prezentate filmele Un etaj mai jos (r: Radu Munteanu, 2015), în competiția oficială, Din dragoste cu cele mai bune intenții (r: Adrian Sitaru, 2011), în secțiunea necompetitivă „Focus Europa: Contra-comediaˮ, precum și documentarul Absent, regizat de Matthew Mishory, o producție România – Statetele Unite – Elveția, în secțiunea „Las nuevas olas. No ficci ón ˮ.

Festivalul de Film Documentar și de Scurtmetraj de la Bilbao, ce se desfășoară în perioada 13-20 noiembrie, a selectat în competiția oficală scurtmetrajul Ramona, de Andrei Crețulescu, recompensat cu premiul Canal + în competiția oficială a secțiunii Semaine de la Critique a Festivalului de Film de la Cannes 2015.

A 53-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Gi jón, ce se derulează în perioada 20-28 noiembrie, prezintă Muntele Magic, cea mai recentă peliculă semnată de Anca Damian, în competiția secțiunii AnimaFICX.

Festivalul de Film Independent L’Alternativa, ce are loc în perioada 16-22 noiembrie la Barcelona, prezintă trei scurtmetraje realizate de cineaști români. Regizorul Mihai Grecu, actualmente stabilit în Franța, revine în competiția secțiunii oficiale cu filmul Reflecția puterii. Dragoș Alexandrescu prezintă două scurtmetraje de artă, Farewell și Exercising Failure , într-o secțiune ce propune scurtmetraje produse în laboratoare independente din Franța, Canada, Finlanda și Croația.

ICR Madrid pregătește pentru luna decembrie festivalul Zilele Filmului Românesc, cel mai amplu proiect dedicat creației cinematografice românești și cineaștilor români ce se organizează pentru a șasea oară în Madrid.

 

Detalii suplimentare puteți obține la:

Institutul Cultural Român de la Madrid