Canalele Radio România, primele succese în Europa

In anul 1993, pe 15 octombrie, Radiodifuziunea Româna este aleasa membru al grupului de lucru numit „Actualitati Radio” la Reuniunea Plenara de la Budapesta a expertilor în domeniul actualitatilor radiofonice din tarile membre ale Uniunii Europene de Radio.

6La 22 octombrie 1993 debuteaza o emisiune pe programul România-Actualitati difuzata vineri între orele 11.00-11.45 dedicata pensionarilor, intitulata „Nostalgie”, iar pe programul RomâniaTineret apare in luna februarie a urmatorului an o noua emisiune dedicata dialogului cu micii ascultatori intitulata: „Alo, la telefon copilaria!”.

La doar o luna, Radio România International ocupa locul I la un concurs în Germania, organizat de „Assoziat ion junger Dx-er”, organizatie a tinerilor ascultatori ai emisiunilor pe unde scurte.

In luna august, Canalul Radio România Tineret devine primul canal FM stereo din România, iar Radio România International transmite prima emisiune în limba ucraineana.

Un alt eveniment esential pentru Radiodifuziunea Romana este si cel din perioada 30 octombrie – 6 noiembrie cand are loc, la initiativa Radio România, prima editie a Târgului GAUDEAMUS – Carte de învatatura, gazduit în foaierul Salii de Concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii.

In anul 1995, in octombrie, Radio România Actualitati primeste Medalia de Aur pentru modul în care a relatat despre desfasurarea TIB’ 95, iar Radio România International – Medalia de Argint.

Anul 1996 aduce cu el si o reorganizare a programelor de emisie, dupa modelul Radio France, înfiintându-se trei canale nationale: România Actualitati, România Cultural si România Tineret, 11 redactii specializate si un Departament al Posturilor Teritoriale si Locale.

Tot in acest an, Radio România International realizeaza primele transmisiuni prin satelit, iar in iulie pe programul România-Actualitati au loc transmisiuni de la Olimpiada de la Atlanta.

În cadrul celei de a treia editii a Târgului GAUDEAMUS este demarat programul „Bursa Proiectelor Editoriale Majore”. Acesta consta în descoperirea unor surse de finantare pentru proiecte de importanta pentru cultura nationala, propuse de catre participanti. Proiectul va fi dezvoltat ulterior, cu scopul de a promova literatura româna pe plan international.

Tot in aceeasi luna, si anume in noiembrie apare revista „Radio România”, revista saptamânala ce contine programul radio.

buletin