Un nou partid din Republica Moldova propune unirea cu România

Un grup de iniţiativă din partidul „Dreapta” de la Chişinău vrea să-i prezinte lui Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, o declaraţie referitoare la unirea Republicii Moldova cu România, a anunţat Ana Guţu, preşedinta partidului „Dreapta”, ex-deputat al Partidului Liberal. „În decurs de şase luni, Parlamentul va pregăti procesul de aplicare a legislaţiei din România pe teritoriul fostei Republici Moldova, după care va fi dizolvat. Autoritățile locale continuă să-și îndeplinească îndatoririle până la reorganizarea administrativ-teritorială, în conformitate cu legile din România. Structura partidelor politice din fosta Republică Moldova va fi pusă de acord cu structura din România”, se arată în această declaraţie.
Ana Guţu a declarat pe 3 noiembrie, la o conferinţă de presă, că „Republica Moldova trebuie să se unească cu România împreună cu Transnistria, iar atunci acest conflict îngheţat va fi considerat că se manifestă pe teritoriul României.”
(Partidul „Dreapta” a luat fiinţă sâmbătă, 5 septembrie 2013, când a avut loc la Chişinău masa rotundă „Politica altfel. Despre necesitatea creării unui nou partid de dreapta în Republica Moldova”. În urma discuțiilor și la îndemnul grupului de inițiativă, a fost citită Rezoluția cu privire la crearea partidului politic DREAPTA. Ana Guţu face parte din noul val de politicieni bine instruiţi şi cultivaţi din Republica Moldova. A avut contribuţii importante în domeniul legislativ cât timp a activat în cadrul Partidului Liberal, până când a intrat în conflict cu Mihai Ghimpu – nota red. VP).
Ana Guţu a precizat că această declaraţie este un document juridic şi politic, care urmăreşte rezolvarea problemelor pe care le au cetăţenii Republicii Moldova. „S-a observat că, de-a lungul anului trecut, rezolvarea acestor probleme a stagnat şi că au regresat toate domeniile economiei”.
Documentul va fi prezentat preşedintelui Nicolae Timofti, lui Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, lui Gheorghe Brega, premierul interimar al republicii, pentru declanşarea procesului de unificare a celor două state.
Membrii grupului de iniţiativă consideră că apariţia unui nou partid este necesară în condiţiile crizei profunde, care afectează viaţa socială, economică, politică, morală şi culturală a cetăţenilor republicii. De asemenea, „Dreapta” propune analizarea Acordului semnat în 1993 între Republica Mioldova şi Rusia, de către preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţin, pentru înlocuirea misiunii de menținere a păcii cu o misiune internațională de observatori civili, sub auspiciile ONU.
Potrivit documentului propus, pe teritoriul Republicii Moldova, nu va mai fi în vigoare Declaraţia de independenţă din 1991, republica se subordonează legislaţiei din România şi cetăţenii Republicii Moldova vor deveni cetăţeni ai României şi ai Uniunii Europene.
Ana Guţu a fost deputat în Parlamentul de la Chişinău din partea Partidului Liberal, în perioada 2009-2013, după care a aderat la grupul liberalilor reformatori.
La începutul lunii septembrie, a anunțat crearea unui partid al cărui obiectiv este „reintegrarea națiunii române prin unificarea juridică, politică, economică, militară, diplomatică și socială a Republicii Moldova cu România.”
La începutul lunii octombrie, Ministerul Justiției a înregistrat denumirea partidului „Dreapta”.
Cu toate acestea, grupul de inițiativă nu a prezentat încă documentele necesare pentru înregistrarea unei noi formațiuni politice.
Pe 26 octombrie, Traian Băsescu, ex-preşedintele României, a declarat că unirea Republicii Moldova cu România „corespunde intereselor ambelor state”.

(www.interfax.ru – 3 noiembrie)