2015. november 4

Lemondott Victor Ponta

Victor Ponta miniszterelnök szerdán benyújtotta a saját és kormánya lemondását. “Remélem, hogy lemondásom eleget tesz a tűntetők követeléseinek”, mondotta. Megjegyzendő, hogy kedden több, mint 20 ezer felháborodott ember vonult utcára Bukarestben a több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvész felelősségét egymásra hárító hatóságok, a kerületi polgármester és a kormány lemondását követelve. A miniszterelnök a tüntetők kérésének tett eleget. Victor Ponta köszönetet mondott a pártoknak a kormánykoalició támogatásáért, megjegyezve, hogy az új kormány megalakitásáig a jelenlegi kabinet eleget tesz kötelességeinek. Ponta miniszterelnök lemondását szerda délelőtt Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be, aki egyben azt is közölte, hogy azért döntött a miniszterelnök a lemondás mellett, mert a szociáldemokraták kisebbik koalíciós partnere nem akart felelősséget vállalni, és nem értették meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

Klaus Iohannis államfőnek kell megneveznie az ideiglenes miniszterelnök-jelöltet

Az alkotmány értelmében Klaus Iohannis államfő nevezheti meg az ideiglenes miniszterelnök-jelöltet. Az ideiglenes miniszterelnök biztositja majd a kormány működését az új kabinet megalakitásáig. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

Ludovic Orban kizárta a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel való együttműködés lehetőségét

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke szerdai sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy “a jelenlegi események nyomán a politikai osztály esélyt kapott egy új kezdetre”. “Egy évi késéssel végre Victor Ponta azt tette, amit tennie kellett: lemondott kormányfői tisztségéről. Sajnos, ez idő alatt megsérült Románia imázsa és hazai téren sem alakultak a dolgok úgy, ahogy kellett volna”, mondotta a liberális alelnök a parlamentben. Ami az új kormányalakitást illeti, Ludovic Orban kifejtette, hogy több megoldás van, igy megalakulhat egy műszaki kormány, amely előkésziti a választásokat. A liberális alelnök ugyanakkor kizárta a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel való együttműködés lehetőségét az új kormány megalkitásában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

Kelemen Hunor: Victor Ponta miniszterelnök a megfelelő pillanatban mondott le

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy vélte, hogy Victor Ponta miniszterelnök a megfelelő pillanatban mondott le. Véleménye szerint “a jelenlegi kormánykoalició nem működhetett tovább, hiszen vezetői számtalan tévedéseket követtek el az utóbbi hetekben”. Mint hozzáfűzte, az RMDSZ véleményét az államfővel sorra kerülő tanácskozás után fogalmazza meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

Az UNPR reagálása Victor Ponta lemondására

Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke kijelentette, hogy egyetért Victor Ponta miniszterelnök lemondásával. Mint hozzáfűzte, e döntést Victor Ponta miniszterlenökkel folytatott kedd esti megbeszélése keretében hozták meg. Sajtóközleményében Gabriel Oprea megjegyezte, hogy tudomásul vették a Bukarestben és az ország több városában tiltakozó tömegek által kifejezett elégedetlenséget. Másrészt, ismételten megerősitette, hogy az UNPR támogat bármilyen olyan megoldást, amely Románia stabilitását szolgálja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

Lemondott Bukarest 4. kerületének polgármestere

A román főváros 4. kerülete Polgármesteri Hivatalának honlapján nyilvánosságra hozott közleményében Cristian Popescu Piedone bejelentette, hogy lemond polgármesteri tisztségéről. A közleményben Piedone sajnálatának adott hangot a Colectiv klubban történt tragédia miatt és kifejezte részvétét a gyászoló családoknak. Mint hozzáfűzte, „a tragédia áldozataival szembeni tiszteletadásból benyújtja lemondást polgármesteri tisztségéből”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

Andrei Demeny- Agenţia de Presă RADOR