Premierii ungar şi sloven au căzut de acord că pentru rezolvarea crizei migraţiei este necesară întărirea controalelor la frontierele UE

La începutul anului viitor va avea loc o şedinţă comună a guvernelor Ungariei şi Sloveniei, în cadrul căreia vor fi discutate propunerile concrete menite să adâncească cooperarea bilaterală şi regională, a anunţat sâmbătă Cancelaria premierului Sloveniei. Potrivit comunicatului dat publicităţii de Agenţia slovenă de Presă STA, premierii Miro Cerar şi Viktor Orbána au stabilit la Lendava (Slovenia) organizarea şedinţei comune ale celor două guverne. Cei doi oficiali au participat la aniversarea a 40 de ani de la constituirea Comunităţii Autoguvernării Maghiare din acest oraş din Moravia. După acest eveniment festiv cei doi oficiali au participat la un dineu de lucru.

Potrivit comunicatului Cancelariei premierului Sloveniei, cele două ţări manifestă interes faţă de extinderea relaţiilor de colaborare în domeniul economic şi turistic, precum şi al investiţiilor. De asemenea, Ungaria şi Slovenia analizează posibilitatea de dezvoltare a interconexiunilor reţelelor de transport a energiei şi a realizării unor investiţii comune în domeniul infrastructurii. Cei doi premieri au dezbătut şi chestiunea crizei migraţiei din Europa şi au căzut de acord că pentru rezolvarea acesteia este indispensabilă intensificarea controalelor afluxului de imigranţi la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Pe lângă acest aspect, Miro Cerar a precizat că este nevoie de adoptarea unei poziţii unitare, bazate pe solidaritatea UE şi a tuturor ţările membre. Premierul sloven i-a mulţumit omologului său ungar pentru trimiterea a 50 de poliţişti şi a diferitelor mijloace în Slovenia pentru gestionarea situaţiei imigranţilor, se mai arată în comunicat. Paralel cu această întâlnire bilaterală, Miro Cerar a declarat într-un interviu dat publicităţii sâmbătă: „Slovenia a început să îşi piardă răbdarea din cauza faptului că nu s-a reuşit ţinerea sub control a imigranţilor la graniţele externe ale UE. Dacă în câteva zile nu se va schimba situaţia, Slovenia va fi nevoită să instituie la graniţele sale obstacole tehnice”.

În interviul acordat ziarului Vecer, premierul sloven a declarat că acest obstacol tehnic va fi altfel decât cel aplicat de Ungaria. Scopul principal va fi reglementarea trecerii graniţei de către imigranţi, precum şi evitarea blocării imigranţilor în Slovenia, în cazul în care Austria şi Germania vor refuza primirea lor. „În zece zile ar putea veni chiar şi 100 de mii de imigranţi, iar noi nu vom putea gestiona această situaţie. Guvernul sloven are o responsabilitate faţă de cetăţeni săi. Încercăm să identificăm o soluţie corectă, iar în opinia noastră aceasta înseamnă apărarea graniţei Spaţiului Schengen, dacă va fi nevoie şi cu obstacole tehnice, printre care poate fi vorba şi despre ridicarea unui gard”, a precizat Miro Cerar.

MAGYAR TELEVIZIÓ – 8 noiembrie